BOFIT Viikkokatsaus 2020/38
Kiinan avautumisen hidastuminen huolettaa EU:n kauppakamaria
Euroopan unionin Kiinassa toimiva kauppakamari julkaisi tällä viikolla raportin (Position Paper 2020/21), jossa se antaa satoja toimenpidesuosituksia eri toimialojen toimintaympäristön parantamiseksi Kiinassa. Suositukset keskittyvät yritystoiminnan esteiden purkamiseen ja tasapuolisen toimintaympäristön luomiseen, missä yrityksen kansallisuudella tai omistusrakenteella ei olisi merkitystä.
Kiinan avautuminen on viime vuosina hidastunut. Eurooppalaiset yritykset kokevat, että Kiinasta on tullut kahden järjestelmän talous. Osa taloudesta toimii edelleen täydessä valtionjohdon ohjauksessa. Näillä toimialoilla, kuten uusiutuvan energian ja korkean teknologian teollisuudessa, valtionomisteisten yritysten roolia pönkitetään ja ulkomaisia investointeja estetään aktiivisesti. Toisen järjestelmän toimialoilla taas toiminta on suhteellisen reilua ja sääntely toimii, avautumista edistetään ja eurooppalaisille investoinneille ollaan myötämielisiä. Esimerkkinä raportti nostaa autoteollisuuden, missä eurooppalaiset toimijat ovat saaneet kiitettävästi jalansijaa.
Toisaalta joillain aloilla avautuminen on ollut pelkästään näennäistä. Esimerkiksi rahoitusalalla avautumista venytettiin niin pitkään, että kotimaiset toimijat ehtivät täyttää markkinat eikä todellinen kilpailu enää ollut mahdollista. Vähäisetkin jäljelle jäävät markkinaraot tukitaan monimutkaisilla lisensointi- ja hyväksymiskäytännöillä. Eurooppalaiset pankit arvioivat, että ulkomaisten pankkien jo nyt häviävän pieni markkinaosuus tulee edelleen supistumaan. Raportissa muistutetaankin Kiinan viranomaisten puheiden eroavan yhä enemmän käytännöstä. Liiketoiminta on lisäksi viime aikoina yhä enemmän politisoitunut, mikä vaikeuttaa toimintaympäristön ennakoimista ja hallintaa.