BOFIT Viikkokatsaus 2015/08

​Venäjän inflaatio on ennätyslukemissa



Kuluttajahinnat olivat tammikuussa 15 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Näin nopeaa inflaatio on ollut viimeksi vuonna 2008. Elintarvikkeet kallistuivat 21 % ja muut tavarat 11 %.

Hallitus on huolissaan inflaatiosta, jota pyritään hillitsemään monenlaisin keinoin. Federaation kilpailuviraston ja alueviranomaisten tehtävänä on seurata hintakehitystä ja pyrkiä vaikuttamaan siihen. Vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, sillä suurimmat syyt nopeaan inflaatioon ovat ko. viranomaisten toimivallan ulottumattomissa. Talousministeriön mukaan viime vuoden inflaatiosta, joka oli 11,5 %, runsaat 4 prosenttiyksikköä johtui ruplan heikkenemisestä ja runsas prosenttiyksikkö elintarvikkeiden tuonnin rajoittamisesta.

Talousministeriö toteaa tuoreessa ennusteessaan, että elintarviketuonnin rajoitusten vaikutukset tulevat kokonaisuudessaan näkyviin vasta kuluvana vuonna. Ministeriö ennustaa elintarvikkeiden hintojen nousevan vuoden alkupuoliskolla viime vuotta nopeammin. Noin neljännes hintojen noususta johtuu elintarviketuonnin rajoituksista.

Vaikka Venäjän laki sallii hintasäännöstelyn vain pohjoisimmilla alueilla, ovat useiden alueiden viranomaiset antaneet kaupoille ja tuottajille suosituksia ja jopa määräyksiä peruselintarvikkeiden hinnoittelusta. Kauppa ja tuottajat ovat mm. sitoutuneet rajoittamaan marginaalejaan tai hintojen korotuksia. Jotkut suuret vähittäismyymäläketjut ovat jäädyttäneet peruselintarvikkeiden hinnat joksikin aikaa.

Viranomaisia huolettaa myös lääkkeiden nopea kallistuminen. Pääministeri Dmitri Medvedev totesi viime viikolla, että lääkkeiden hinnat voivat tänä vuonna nousta jopa 20 %. Terveysministeriön mukaan hintavalvonnan alaiset elintärkeät lääkkeet kallistuivat tammikuun aikana 4 % ja muut lääkkeet peräti 15 %. Ministeriö on kehottanut alueviranomaisia tarkastamaan, kuinka perusteltuja hinnankorotukset ovat olleet. Hallitus laajensi vähän aikaa sitten hintasäännösteltyjen lääkkeiden listaa ja valmistelee parhaillaan asetusta sairaanhoidossa käytettävien välineiden hintojen sääntelemiseksi. Suuri osa lääkkeistä tuodaan ulkomailta.

Öljy-yhtiöt ovat valittaneet hallitukselle öljyputkien merkittävästä kallistumisesta, joka johtuu metalliteollisuuden tuotteiden hintojen noususta kotimaassa. Metalliteollisuuden ruplamääräiset vientitulot ovat ruplan heiketessä kasvaneet, mikä on saanut teollisuuden lisäämään vientiä ja nostamaan kotimaan hintoja. Teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov kehotti viime viikolla metalliteollisuutta muuttamaan hintapolitiikkaansa. Ellei näin tapahdu, hallitus voi ministerin mukaan asettaa metallien viennille huomattavat tullit ja ’ottaa käyttöön myös muita keinoja’.

Hallitus asetti vehnän viennille tullin 1. helmikuuta alkaen. Tulli on vähintään 35 euroa tonnilta, ja se on voimassa kesäkuun loppuun. Viennin rajoittamisella pyritään alentamaan kotimaan noussutta hintaa ja kasvattamaan tarjontaa. Ennen vientitullin asettamista vehnän vientiä rajoitettiin epävirallisin keinoin, mm. hidastamalla viennissä tarvittavien laatutodistusten antamista ja vähentämällä rautatiekuljetuksia, mistä viljanviejät ovat valittaneet hallitukselle.