BOFIT Viikkokatsaus 2022/02

Koronatartunnat lisääntyneet myös Kiinassa



Vaikka kansainvälisesti tarkasteltuna tautitapauksia on vähän (150–250 päivässä), Kiina pyrkii tukahduttamaan taudin nopeasti voimakkain alueellisin toimin. Joulukuun lopulla viranomaiset määräsivät 13 miljoonan asukkaan Xianissa kaikki ihmiset pysymään kodeissaan, ja järeän toimen myötä uusien tartuntojen päivittäinen määrä on painunut alle kymmeneen. Viime päivinä tartuntamäärät ovat nousseet nopeasti muutamalla muulla alueella (Henanin maakunnassa, Pekingin lähistöllä sijaitsevassa Tianjinissä ja etelä-Kiinan Guangdongissa) ja ne ovat tiukentaneet koronarajoitteitaan. Nykyisillä koronatoimilla arvioidaan olevan suhteellisen vähäiset vaikutukset koko maan talouskehitykseen, jos ne pysyvät lyhytaikaisina ja alueellisesti rajattuina. Tosin jo nyt ne vaikuttavat tuotantoketjuihin, kun esimerkiksi Xianissa sijaitsevat Micronin ja Samsungin mikrosirutehtaat ovat joutuneet vähentämään tuotantoaan.

Kiinassa on viime vuoden aikana jaettu rokotteita nopeaan tahtiin ja lauantaina 8.1. terveysviranomaiset kertoivat 1 210 miljoonan kiinalaisen saaneen jo kaksi rokotetta, mikä vastaa 86 % väestöstä. Kiina on hyväksynyt edelleen pelkästään kotimaisia koronarokotteita ja eniten on jaettu Sinovacin ja Sinopharmin rokotteita. Ulkomaisista rokotteista lupaprosessissa on edelleen Pfizer-Biontech, joka ehti jo kesällä tehdä sopimuksen kiinalaisen Fosunin kanssa yhteisyrityksen perustamisesta ja rokotteiden valmistamisesta Kiinassa.

Rokotevienti Kiinasta ulkomaille räjähti viime vuoden aikana. Kun ennen koronapandemiaa ihmisille tarkoitettujen rokotteiden vienti oli keskimäärin 10 miljoonaa dollaria kuukaudessa, heinä-syyskuussa 2021 viennin arvo oli keskimäärin 2 200 milj. dollaria kuukaudessa. Loka-marraskuussa se jäi 1 400 milj. dollariin. Kappalemäärissä mitattuna Kiinasta viety rokotteita maailman eniten ulkomaille. Kiinalaisten rokotteiden ohella joitakin ulkomaisia rokotteita tai niiden komponentteja valmistetaan Kiinassa vientiin.

Ulkomailla käytetyt kiinalaisrokotteet ovat olleet enimmäkseen Sinovacin ja Sinopharmin tuotteita, jotka molemmat on hyväksytty käytettäväksi yli 50 maassa, lähinnä nousevissa talouksissa tai matalan tulotason maissa. Joidenkin maiden kanssa on sovittu myös rokotteen valmistamisesta paikallisesti. Kiinalaisen Bridge Consulting yhtiön mukaan kiinalaisia rokotteita on myyty ulkomaille yhteensä 1 650 miljoonaa kappaletta, minkä lisäksi maa on sitoutunut lahjoittamaan 150 miljoonaa rokotetta. Sekä myydyistä että lahjoitetuista rokotteista noin 60 % on mennyt Aasiaan. Eniten kiinalaisrokotteita ovat ostaneet Indonesia (259 milj. kpl), Pakistan (132 milj.), Iran (110 milj.), Turkki (100 milj.) ja Brasilia (100 milj.). Lahjoituksia on tehty eniten Kaakkois-Aasian maihin. Afrikkaan Kiina on myynyt 136 miljoona rokotetta ja sitoutunut lahjoittamaan 37 miljoonaa. Jotkut kiinalaisrokotteita ostaneet maat kuten Brasilia, Thaimaa ja Malesia ovat ilmoittaneet lopettavansa niiden käytön vedoten niiden heikompaan suojaan uudempia virusmuunnoksia vastaan.

Koronatartuntojen määrä kasvanut viime viikkoina Kiinassa

202202_k1.png

Lähteet: Kiinan kansallinen terveyskomissio, CEIC ja BOFIT.