BOFIT Viikkokatsaus 2020/51

Venäjällä otetaan käyttöön hintarajoituksia eräiden elintarvikkeiden hintojen nousun vuoksi



Kuluttajahinnat nousivat lokakuussa edellisestä kuukaudesta ja etenkin marraskuussa huomattavasti nopeammin kuin edellisinä vuosina vastaavaan aikaan. Marraskuussa hinnat nousivat yhtä paljon edellisen kerran vuonna 2015. Vuotta aiempaan verrattuna hintojen nousu nopeutui marraskuussa 4,4 prosenttiin. Varsinkin elintarvikkeiden hinnat nousivat varsin jyrkästi. Nopeampaa marraskuun hintojen nousu on ollut viimeksi vuonna 2014, jolloin ruplan kurssin rankka heikkeneminen kiihdytti tuonti-inflaatiota. Elintarvikkeiden hinnat olivat marraskuussa lähes 6 % vuodentakaista korkeammalla.

Hedelmien ja vihannesten hinnat kohosivat marraskuussa osin kausiluonteisesti, mutta tämän vuoden hypähdys oli tuntuvasti nopeampi kuin edellisinä vuosina. Viranomaisten huomion kohteeksi ovat nousseet eräät muut elintarvikkeet kuten sokeri, joka loka-marraskuussa kallistui koko maassa keskimäärin lähes 30 % ja muutamilla alueilla 35−40 %, sekä auringonkukkaöljy, joka kallistui keskimäärin 15 % ja muutamilla alueilla 25 %. Viranomaisten valokeilaan ovat joutuneet myös leipä ja eräät leipätuotteet sekä jauhot sitä taustaa vasten, että ne ovat vähitellen kahden viime vuoden aikana kallistuneet suhteellisen paljon ja muutamilla alueilla hintojen nousu on yltänyt kahden vuoden aikana 25−30 prosenttiin. Sokerin ja auringonkukkaöljyn kallistumisen taustalla on niiden raaka-aineiden heikko sato kotimaassa. Lisäksi maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet jonkin verran.

Näiden elintarvikkeiden osalta hallitus on tarttunut nopeasti toimiin, jotka julkisuudessa laittoi liikkeelle presidentti Putin viime viikolla. Sokerin ja auringonkukkaöljyn tuottajat ja suurimmat kauppaketjut on ohjattu juuri allekirjoitettuihin hinnanrajoitussopimuksiin, joissa valtion osapuolina ovat teollisuus- ja kauppaministeriö sekä maatalousministeriö. Sopimuksilla hintoja aiotaan laskea huomattavasti vielä tämän vuoden aikana ja pitää ne sitten vakaina. Sopimukset ulottuvat tällä erää 1.4.2021 saakka. Vastapainoksi tulee tukea. Sokerin tuottajille annetaan mahdollisuus saada edullisia luottoja sokerijuurikkaan hankintaan. Jauhojen tuottajat saavat tukiaisia vehnän hankintaan ja leivän valmistajat jauhojen hankintaan. Venäjällä yritysten ja valtiovallan välisiä hinnanrajoitussopimuksia on ollut myös aiemmin käytössä lähinnä bensiinin ja lannoitteiden osalta.

Samalla viranomaiset parantavat valmiuttaan tiukempaan hintojen sääntelyyn, jolla varsin luonnollisesti on alueellinen painotus. Vuodesta 2008 voimassa on ollut laki, jonka pohjalta hallitus voi asettaa hintarajoituksia sosiaalisesti merkittäville tuotteille yksittäisellä hallintoalueella, jos tuotteen hinta alueella nousee kuukauden aikana vähintään 30 %. Nyt tämä kriittinen raja aiotaan laskea 10 prosenttiin kuukauden tai kahden kuukauden tarkastelujaksolla (pois lukien hinnan kausivaihtelut).

Viljojen viennille asetetaan kiintiöt helmikuusta ensi vuoden puoliväliin, minkä lisäksi kiintiön alaiselle vehnän viennille asetetaan noin 10 prosentin vientitulli. Kiintiöiden ylittävälle viljan viennille, myös vehnän, tulee korkea 50 prosentin vientitulli. Auringonkukan ja rapsin siementen vientitullin korotus korkeaksi on jo hyväksytty ja se on voimassa tammikuusta vuoden puoliväliin asti. Myös auringonkukkaöljylle tulee vientitulli, jos hinnanrajoitussopimuksia rikotaan.

Venäjällä elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet nopeammin kuin useimpina edellisinä vuosina

202051_v2.png

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.