BOFIT Viikkokatsaus 2018/38
Jamalin niemimaan maakaasunesteyttämön toinen yksikkö aloitti tuotannon elokuussa
Tämän Jäämeren rannikolla olevan yksikön myötä Venäjällä toimii kaikkiaan neljä suuryksikköä, joista kaksi Tyynellämerellä Sahalinin saarella. Ensi vuonna Jamalin laitokseen valmistuu vielä kolmas suuryksikkö. Kaikki viisi yksikköä ovat tuotantokyvyltään suunnilleen yhtä suuria. Kukin niistä voi puristaa vuosittain noin 7 mrd. m³ maakaasua noin 5 milj. tonniksi (noin 70 laivalastilliseksi) nesteytettyä kaasua (LNG). Pienempien yksiköiden tuotanto on paljon vähäisempää.
Nesteytettynä venäläistä maakaasua voidaan rahdata kauemmaksi kuin putket yltävät. Aasia on tähän asti ollut suurten merikuljetusten merkittävä kohde. Itämeren lähellä sijaitsevat muutamat pienet nesteyttämöt tuottavat pieniä eriä esimerkiksi laivojen polttoaineeksi. Jamalin laitoksen valmistuttua Venäjältä vietävästä maakaasusta saatetaan toimittaa lähes 15 % nesteytettynä. Venäjän osuus maailmanlaajuisesta nesteytyskapasiteetista nousee yli viiteen prosenttiin. Qatarin ja Australian tasosta Venäjä on kaukana.
Myös uusia hankkeita on vireillä, mutta rakennuspäätöksiä ei ole tehty. Uudet yksiköt olisivat käytössä aikaisintaan muutaman vuoden päästä. Sahalinin ja Jäämeren keskittymien laajentamisen lisäksi uutta suurlaitosta kaavaillaan Suomenlahden rannalle Laukaansuun (Ust-Lugan) suursataman yhteyteen. Toisin kuin muut suurlaitokset, Laukaansuun laitos ei olisi kaasukentän yhteydessä vaan saisi kaasun putkiverkosta. Laukaansuulle osuu myös Nord Stream 2 -kaasuputken reitin alkupää.
Venäjän tuottaman maakaasun käyttö
Lähteet: Rosstat, Venäjän tulli ja talousministeriö (ennuste).