BOFIT Viikkokatsaus 2022/24

Kiinan talouskasvu yhä vaimeaa toukokuussa



Koronarajoitusten lievennyttyä huhtikuuhun verrattuna Kiinan suurissa kaupungeissa teollisuustuotannolla meni toukokuussa paremmin. Tilastoviraston mukaan kasvu jäi kuitenkin vain vajaaseen prosenttiin vuodentakaiseen verrattuna ja teollisuustuotannon taso oli yhä maaliskuuta matalampi.

Kulutus takkuaa ja sen mittarina käytetty vähittäismyynti supistui toukokuussa nimellisesti 7 % vuotta aiemmasta (huhtikuussa -11 %). Reaalisia vähittäiskaupan kasvulukuja ei viime kuukausina ole julkaistu, mutta myynnin voidaan arvioida supistuneen reaalisesti noin 9 %. Ravintolapalveluiden myynnin arvo supistui toukokuussa 21 % vuotta aiemmasta. Myös verkkokaupan kasvu on hidastunut tänä vuonna. Tammi-toukokuussa verkkokaupan myynnin arvo kasvoi vain 3 %.

Koronasulkujen rajoittaessa kulutusmahdollisuuksia ja lisätessä epävarmuutta kuluttajat ovat lisänneet säästämistään. Keskuspankin tilastojen mukaan kotitaloudet kasvattivat pankkisäästöjään tammi-toukokuussa 7 860 mrd. juanilla, mikä on yli 50 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Asuntokaupan hidastuttua myös kotitalouksien lainanotto on hyytynyt. Tammi-toukokuussa pankit myönsivät uusia lainoja kotitalouksille 1 330 mrd. juanilla, mikä on yli 60 % vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Tammi-toukokuussa kiinteistöjä myytiin arvolla mitaten 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ulkomaankauppa piristyi toukokuussa koronasulkujen helpotettua. Tavaraviennin arvo kasvoi dollareissa mitattuna 17 % ja -tuonnin arvo 5 % vuotta aiemmasta. Kauppamäärät eivät ole kuluvana vuonna kasvaneet yhtä nopeasti kuin niiden arvo. Kiinan tullin mukaan tavaraviennin määrä oli tammi-huhtikuussa keskimäärin noin viime vuoden tasolla ja tuonnin määrä supistui noin 8 %. Samaan aikaan viennin arvo kasvoi 12 % ja tuonnin arvo 8 %. Myös saksalaisen Kiel-instituutin ulkomaankauppatilastoissa viennin määrä oli tammi-huhtikuussa suunnilleen viime vuoden tasolla, mutta kasvoi toukokuussa.

Inflaatio ei ole suuri huolenaihe Kiinassa. Kuluttajahintojen nousu pysyi toukokuussa huhtikuun tasolla 2,1 prosentissa, samoin kuin energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio 0,9 prosentissa. Tuottajahintojen vuosikasvu on hidastunut viime vuoden lopulta lähtien ja oli toukokuussa 6,4 %.

Teollisuustuotannon taso on selvästi koronaa edeltänyttä aikaa korkeammalla, mutta vähittäismyynnin määrä on jälleen supistunut

202224_k1.png
*) Vähittäiskaupan nimelliskasvu deflatoitu kuluttajahintaindeksillä
Lähteet: Kiinan tilastovirasto, Kiel-instituutti, CEIC, Macrobond ja BOFIT.