BOFIT Viikkokatsaus 2016/31
Kiinan päättäjät taiteilevat ristiriitaisten toiveiden paineissa
Virallisen 6,5 prosentin kasvutavoitteen saavuttaminen, kasvavan velkaongelman hillitseminen sekä rakennemuutokseen ja kestävään kasvuun tähtäävien talousuudistusten läpivienti muodostavat talouspoliittisen paketin, jota tuskin on mahdollista toteuttaa tinkimättä joistakin tavoitteista. Asian vaikeus näkyi myös Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon heinäkuun loppupuolella käydyssä kokouksessa, jossa keskeiset päättäjät keskustelivat loppuvuoden talousnäkymistä ja -politiikasta. Kokouksesta annetussa julkilausumassa todettiin paineita olevan kasvun hidastumiselle ja peräänkuulutettiin proaktiivista finanssipolitiikkaa ja ”järkevää” rahapolitiikkaa nykyisen kasvuvauhdin ylläpitämiseksi. Samalla painotettiin luotonannon oikeaa kohdentamista reaalitalouden kehityksen turvaamiseksi. Ongelmista näkyvästi nostettiin esille teollisuuden ylikapasiteetti ja velkataakka, joiden hoitamiseksi tarvitaan suurten valtionyritysten reformia. Voimakkaana jatkuvan kaupungistumisen uskotaan osaltaan auttavan Kiinan nykyisten ongelmien ratkaisemisessa. Kokous puolusti juanin vakaata kurssikehitystä ja peräänkuulutti rahoitusmarkkinoiden kuplien ehkäisyä. Kustannuskehityksen hillitsemiseksi päättäjät toivoivat verojen laskua ja työmarkkinoiden joustoa.
Kokouksen ympäripyöreät ja vähän konkreettisia toimia sisältävät muotoilut talouspolitiikan prioriteeteista ja toimeenpanosta viittaavat siihen, että päättäjät eivät ole yksimielisiä siitä, miten nykytilanteessa pitäisi edetä. Talouspoliittiset linjaerot nousivat näkyvästi esille toukokuussa, kun Kiinan ylimpään johtoon kuuluvaksi uskottu henkilö anonyyminä kritisoi voimakkaasti harjoitettua velkaelvytystä ja reformien puutetta. Sittemmin linjaerimielisyyksiä ovat heijastaneet mm. keskuspankin edustajan lausunto heinäkuussa, joka rahapoliittisen elvytyksen sijaan tuki finanssipoliittista elvytystä. Tällä viikolla puolestaan vaikutusvaltainen reformikomitea NDRC vaati rahapoliittisen elvytyksen lisäämistä korkoja ja pankkien reservivaatimuksia laskemalla, jotta investointien kasvun hidastuminen saadaan pysäytettyä.
Eräät tarkkailijat uskovat kuitenkin, että politbyroon kokous olisi vahvistanut rahapoliittiseen velkaelvytykseen kriittisesti ja reformeihin myönteisesti suhtautuvien asemaa. Toisaalta on ounasteltu, että valtionyritysten uudistamisen kaltaisia vaikeita ja lyhyellä aikavälillä talouskasvua hidastavia reformeja ei saada tehtyä ennen syksyn 2017 puoluekonferenssia, jossa tehdään tärkeitä henkilövaihdoksia.
Kiinan taloustilanteessa ei ole kesän aikana tapahtunut suuria muutoksia. Ostopäällikköindeksien mukaan suurteollisuudessa ongelmat syvenivät heinäkuussa, kun taas pienemmillä yrityksillä meni heinäkuussa kesäkuuta selvästi paremmin. Palvelusektorilla kasvu jatkui heinäkuussa sekä virallisen että yksityisen Caixin/Markit ostopäällikköindeksin mukaan.