BOFIT Viikkokatsaus 2015/45
Numeerinen kasvutavoite ongelmallinen ohjenuora Kiinan talouspolitiikalle
Kiinan johto on uutta viisivuotissuunnitelmaa koskevissa puheissaan painottanut, että vuoden 2010 BKT ja asukaskohtaiset tulot on jo aikaisemmin luvattu kaksinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä. Tämä edellyttää 6,5 prosentin keskimääräistä vuosikasvua vuosikymmenen jälkipuoliskolla.
Nykyoloissa numeerinen kasvutavoite ei enää palvele talouspolitiikan mitoitusta, koska tuotantopäätökset tehdään yrityksissä muilla perusteilla. Talousuudistusten edetessä tämä tulee entistä ilmeisemmäksi. Väkisin kasvutavoitteeseen pyrkiminen on jo johtanut virheinvestointeihin ja velan tarpeettoman nopeaan kasvuun, sillä näyttää siltä, että työllisyystilanne olisi kestänyt hitaammankin kasvun. Kasvutavoitteen sijaan Kiina voisi siirtyä suoriin työllisyyttä ja inflaatiota koskeviin talouspoliittisiin tavoitteisiin.
Kasvutavoitteen mielekkyyttä kannattaa pohtia myös numeroiden valossa. Vaikka tulevina vuosina kasvu jäisi 5 prosenttiin, Kiinan BKT olisi vuonna 2020 noin 85 % suurempi kuin vuonna 2010, ja tavoitteen mukainen kaksinkertaistuminen toteutuisi vuonna 2022. Tällaista saavutusta Kiinan kokoiselle taloudelle tuskin kukaan voisi vähätellä etenkään, jos se olisi toteutunut tulevaisuuden kannalta kestävämmällä talouspolitiikalla.
Shanghaissa ja kymmenissä pienemmissä kaupungeissa ei enää tälle vuodelle asetettu kasvutavoitetta. Tällä on korostettu kasvun laadun ensisijaisuutta sen nopeuteen nähden.