BOFIT Viikkokatsaus 2015/28
Kiinan viranomaiset yrittävät hillitä osakemarkkinoiden luisua kaikin keinoin
Pörssilaskun jatkuessa markkinoiden sääntelystä vastaava CSRC on höllentänyt lainarahalla käytävän osakekaupan ehtoja ja kiristänyt lyhyeksimyynnin sääntöjä. Viime viikolla finanssiministeriö julkaisi muutosehdotuksen, jonka mukaan joidenkin eläkerahastojen sallitaan sijoittaa osakemarkkinoille elokuusta alkaen. Vakuutusyhtiöiden sallittua osakeomistusosuutta on myös kasvatettu. Keskuspankki laski vasta viitekorkoja ja pankkien varantovaatimuksia viittaamatta kuitenkaan osakemarkkinoiden tilanteeseen. Keskuspankki on myös tarjonnut lisää likviditeettiä lainarahalla käytävän osakekaupan välittäjille. Elokuun alusta ollaan laskemassa myös kaupankäyntikuluja.
Näiden toimien lisäksi listautumisannit on keskeytetty toistaiseksi, valtionyrityksiä on kielletty vähentämästä osakeomistuksiaan ja sen sijaan on suositeltu sijoitusten kasvattamista. Viikonloppuna 21 arvopaperivälittäjää ilmoitti sijoittavansa vähintään 120 mrd. juania (noin 20 mrd. dollaria) markkinoiden vakauttamiseen tähtäävään rahastoon ja pitävänsä omistuksensa vähintään siihen asti, että Shanghain indeksi on saavuttanut pisteluvun 4 500 (torstaiaamuna pörssin avautuessa pisteluku oli 3 430). Myös useat sijoitusrahastot ja rahastoyhtiöt ovat ilmoittaneet sijoittavansa omaa omaisuuttaan pörssiosakkeisiin ja jotkin yritykset ovat ostaneet osakkeitaan takaisin.
Toimien osoittauduttua riittämättömiksi sääntelyviranomainen CSRC kielsi keskiviikkoiltana osakkeiden myynnin seuraavaksi puoleksi vuodeksi sijoittajilta, jotka omistavat 5 % tai enemmän pörssilistatun yrityksen osakkeista. Rajoitus koskee myös listattujen yritysten johtohenkilöitä. Keskiviikkoon mennessä lähes puolet Manner-Kiinan listatuista yrityksistä oli pyytänyt keskeyttämään kaupankäynnin osakkeillaan. Torstaina markkinoiden auetessa osakekurssit kääntyivät nousuun, mutta nousua on vaikea tulkita, kun kaupankäynti suurella osaa osakkeita on keskeytetty.
Shanghaissa kurssit ovat laskeneet noin 30 % ja Shenzhenissä 40 % kesäkuun hintahuipusta. Pörssit ovat kuitenkin edelleen 70–80 % korkeammalla kuin vuosi sitten, mikä herättää kysymyksiä viranomaistoimien perusteista.