BOFIT Viikkokatsaus 2022/04

Kiinassa väestönkasvu painui viime vuonna lähelle nollaa



Kiinan tilastoviranomaisen mukaan Manner-Kiinan väkiluku oli vuoden 2021 lopulla 1 423,6 miljoonaa ihmistä. Vuoden aikana syntyneitä oli 10,6 miljoonaa ja kuolleita 10,1 miljoonaa, eli väkiluku kasvoi vain 480 o00 ihmisellä. Vuosikasvu (0,03 %) oli hitainta sitten vuosien 1960–61, jolloin väkiluku supistui suuren nälänhädän vuoksi. Väestörakenne muuttuu Kiinassa nopeasti. Samalla kun syntyvyys pienenee, väestö vanhenee ja työikäinen väestö supistuu. Supistuvalla työvoimalla on yhä vaikeampaa ylläpitää korkeaa talouskasvua.

Syntyvyys on viime vuosina vähentynyt selvästi huolimatta siitä, että viranomaiset ovat kannustaneet kansalaisia lasten hankintaan. Yhden lapsen politiikka korvattiin kahden lapsen politiikalla vuonna 2016, ja viime vuonna sallittua lapsilukumäärää kasvatettiin kolmeen. Pelkällä lukumääräsääntöjen muuttamisella tuskin on isoa vaikutusta. Lapsista koituvat kustannukset koetaan yleisesti suuriksi, työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on vaikeaa, ja koronapandemia on lisännyt epävarmuutta entisestään.

Uusimmassa, viime vuonna julkistetussa viisivuotissuunnitelmassa kehotettiin uudistuksiin, joilla parannettaisiin perheellisten ja raskaana olevien naisten asemaa työelämässä. Kansallisten lakien mukaan äitiysloma on 98 päivän mittainen, mutta viime aikoina sitä on pidennetty useissa eri maakunnissa. Esimerkiksi Henanissa ja Hainanissa äitiysloma kestää 190 päivää, Sichuanissa, Guizhoussa ja Pekingissä 158 päivää. Joillain alueilla äitiysloma pitenee perheen lapsilukumäärän kasvaessa. Monissa maakunnissa on myös mahdollista ottaa vuodessa 5–15 ylimääräistä vanhempainvapaapäivää lapsen ollessa alle kolmevuotias. Ylimääräisten vapaiden lisäksi jotkin aluehallinnot suosivat myös suoria rahallisia kannustimia. Jilinin maakunnassa lastenhankintaa suunnittelevat avioparit saavat lainaa aina 200 000 juaniin asti (31 400 dollaria), ja korkokustannukset pienenevät lasten lukumäärän kasvaessa. On myös kaupunkeja, joissa yli kolmihenkisille perheille tarjotaan joko suoraa asumistukea tai mahdollisuutta suurempaan asuntolainaan edullisin ehdoin.

Isona esteenä lapsilukumäärän kasvattamiselle on edelleen päivähoidon kalleus ja saatavuusongelmat erityisesti pienimpien lasten osalta. Lastenhoito jää usein perheen isovanhempien varaan, joiden toivotaan olevan myös itse pidempään työelämässä kiinni. Viranomaiset haluavat nostaa kiinalaisten eläkeikää asteittain, jotta työvoiman supistumista saataisiin hillittyä. Samalla tarve kohtuuhintaiselle ja yleiselle päivähoidolle kasvaa entisestään.


Kiinan väestönkasvu hidastui viime vuonna lähes nollaan
202204_k4.png
Lähteet: NBS, Macrobond ja BOFIT.