BOFIT Viikkokatsaus 2016/48
Suomen vienti Kiinaan sujuu kokonaisvientiä paremmin
Tavaraviennin arvo Kiinaan oli tammi-syyskuussa viime vuoden tasolla, kun kokonaisvienti laski 5 %. Tuonti Kiinasta, samoin kuin koko tavaratuonti, pysyttelivät viime vuoden tasolla. Puutavaran (+56 % vuotta aiemmasta) ja paperimassan (+12 %) vienti Kiinaan kasvoi, kun taas turkisvienti laski (-59 %). Tammi-syyskuussa 30 % Suomen selluviennistä ja 43 % turkisviennistä meni Kiinaan. Nikkelin vienti Kiinaan lähes 20-kertaistui edellisvuodesta ja kattoi prosentin koko Kiinan-viennin arvosta. Tuonnin rakenteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Suomi tuo Kiinasta lähinnä erinäisiä koneita ja laitteita (noin puolet tuonnista) sekä vaatteita ja jalkineita (16 % tuonnista). Kiinan osuus on 5 % Suomen tavaraviennistä ja 7 % -tuonnista.
Suomen palveluvienti Kiinaan kasvoi tammi-kesäkuussa 11 %, kun koko palveluvienti oli viime vuoden tasolla. Vuositasolla palveluvienti Kiinaan on vajaa 1 mrd. euroa, mikä on noin 40 % tavaraviennin arvosta ja 4 % Suomen koko palveluviennistä. Palvelutuonnin arvo Kiinasta on reilut 800 milj. euroa, niin ikään 4 % Suomen koko palvelutuonnista.
Tammi-syyskuussa kiinalaismatkailijoiden yöpymiset Suomessa kasvoivat 20 % viime vuodesta, mutta ovat yhä vain 4 % kaikista ulkomaisten matkailijoiden yöpymisistä. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset yhteensä kasvoivat 2 %. Kansainvälisen tax free -yhtiö Global Bluen tilastoissa kiinalaismatkailijoiden osuus Suomen tax free -myynnistä oli tammi-syyskuussa 31 %, toiseksi eniten venäläisten jälkeen.