BOFIT Viikkokatsaus 2015/03

Korot nousivat Venäjällä viime vuoden lopulla nopeasti



Hillitäkseen inflaatiota ja pääomien vientiä keskuspankki korotti viime vuonna ohjauskorkoaan eli seitsemän päivän repoluoton korkoa kuusi kertaa. Vuoden aikana korko nousi 5,5 prosentista 17 prosenttiin.

Markkinakorot nousivat keskuspankin ohjauskoron korotuksia myötäillen. Pankkien välisten markkinoiden yhden päivän luoton korko oli viime vuoden lopussa yli 17 %, kun se vuotta aiemmin oli runsaat 6 %. Joulukuun puolivälissä ruplan heikennyttyä voimakkaasti korko kävi hetkellisesti jopa yli 28 prosentissa.

Pankkien välisten markkinoiden yhden päivän luoton korko (MIACR) ja luottovolyymi, mrd. ruplaa, 2013–2014

v201403v1.jpg
Lähde: Venäjän keskuspankki

Keskuspankin koronnostot ovat kasvattaneet pankkien rahoituskustannuksia, mikä on saanut pankit nostamaan lainakorkojaan. Yrityksille myönnetyistä lainoista perittiin viime vuoden lopulla jopa 20–30 prosentin vuosikorkoja.

Reaaliset lainakorot, joista inflaation vaikutus on poistettu, voivat vuoden lopun korkojen nousun myötä kohota huomattavan korkeiksi. Tämä heikentää yritysten rahoitusmahdollisuuksia entisestään.

Pankit ovat korottaneet myös talletuskorkoja varainhankintansa varmistamiseksi. Joissakin tapauksissa reaaliset talletuskorot ovat jo positiivisia.

Kotitalouksien alle vuoden pituisten talletusten korot, yrityksien yli vuoden pituisten lainojen korot ja inflaatio, %/v

v201403v2.jpg
Lähde: Venäjän keskuspankki