BOFIT Viikkokatsaus 2016/21

Kiinan suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat taas nopeasti



Tilanne Kiinan asuntomarkkinoilla on muuttunut, sillä vuosi sitten päättynyt asuntojen keskihintojen lasku on vaihtunut hintojen nopeaan nousuun. SouFunin 99 kaupungin otoksessa keskihinta oli huhtikuussa 9 % korkeampi kuin vuosi sitten. Samalla niiden kaupunkien osuus, joissa hinnat edelleen laskivat edellisestä kuukaudesta, on vähentynyt neljännekseen. Rajuinta hintojen nousu on ollut suurimmissa ja vetovoimaisimmissa kaupungeissa. Shenzhenissä asuntohinnat olivat huhtikuussa 60 %, Shanghaissa 21 % ja Pekingissä 12 % vuodentakaista korkeammat.

Hintojen nousun ohella asuntojen myynnin määrä asuntoneliöillä mitaten on tammi-huhtikuussa kasvanut 39 % vuodentakaisesta. Samaan aikaan uusien asuinrakennuskohteiden aloitusten määrä oli pinta-alalla mitattuna lähes viidenneksen suurempi kuin vuosi sitten. Vaikka myymättömien valmiiden asuntojen määrän kasvu on alkuvuonna taittunut laskuun, myymätön asuntokanta on edelleen suuri suhteessa myyntimääriin ja aikaisempiin vuosiin. Tämä on riskitekijä asuntomarkkinoiden elpymisen kestävyydelle.

Vaikka asuntomarkkinoiden elpyminen sinällään on hyvä uutinen, ongelmana on hintojen rajun nousun lisäksi se, että elpyminen näyttää perustuvan suurelta osin velkarahaan. Tämä lisää kiinteistörakentajien ja pankkien asuntomarkkinoiden hintakäänteistä johtuvia riskejä. Uutistoimisto Reuters laskee kaikkien kiinteistöihin sidottujen tai niitä takuina käyttävien luottojen kokonaisuudessaan kattaneen 40 % Kiinan viiden suurpankin luottokannasta vuoden 2015 lopussa, kun seitsemän vuotta sitten tämä osuus oli 26 %. Näyttää myös siltä, että kotitalouksien asuntovelat suhteessa asuntojen arvoon ovat nopeassa kasvussa, mikä johtuu vaaditun omarahoitusosuuden laskusta. Ihmisten tiedetään myös ottavan velkaa varjopankkimarkkinoilta maksaakseen asuntokaupoissa vaaditun omarahoitusosuuden.

Hintakehitys kiinalaiskaupungeissa (99 kaupungin otos)
201621k.png
Lähteet: SouFun, Macrobond, BOFIT