BOFIT Viikkokatsaus 2015/35
Kiinan öljyntuonti on kasvanut 10 % kuluvana vuonna
Talouskasvun hidastuminen Kiinassa ei ole ainakaan vielä näkynyt maan öljyntuonnissa. Tammi-heinäkuussa Kiina toi yhteensä 194 milj. tonnia raakaöljyä, mikä on 10 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Tuonti kasvoi erityisesti kesä-heinäkuussa, jolloin Kiinan toi raakaöljyä 28 % viime vuotista enemmän. Öljyn huomattavasta halpenemisesta johtuen sen dollarimääräinen tuonti tammi-heinäkuussa laski 40 % vuodentakaisesta.
Suuri osa öljyntuonnin kasvusta on mennyt strategisten varastojen täydentämiseen. Kansainvälinen energiajärjestö IEA uskoo öljyn kysynnän ylittävän kulutuksen vielä jonkin aikaa Kiinan täydentäessä uusia strategisia reservejään.
Raakaöljyn tuonti Venäjältä oli tammi-heinäkuussa 23 milj. tonnia, eli 12 % Kiinan koko tuonnista. Volyymilla mitaten öljyntuonti Venäjältä on kasvanut nopeammin kuin muista merkittävistä tuontimaista. Tammi-heinäkuussa raakaöljyä tuotiin Venäjältä yli 30 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Tuonti Saudi-Arabiasta kasvoi 10 %, kun vastaavasti tuonti Iranista ja Angolasta väheni. Dollareissa mitaten öljyntuonti Venäjältä laski 28 %.
Kiinan raaka-ainetuonti tuontimäärällä mitattuna
Lähde: Macrobond
Useiden muiden raaka-aineiden tuonti on sen sijaan vähentynyt. Hiiltä tuotiin tammi-heinäkuussa määrällä mitaten 34 % ja kuparia 9 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Rautamalmin tuontimäärä pysytteli viime vuoden tasolla. Ilman merkittävää talouskasvun hidastumistakin käynnissä oleva talouden rakennemuutos tulee vaikuttamaan Kiinan tuontiin erityisesti sellaisissa raaka-aineissa, joita on tarvittu aiemmin vauhdikkaasti kasvaneessa infrastruktuurirakentamisessa. Esimerkiksi kuparin sekä teräksen valmistuksessa käytettävien rautamalmin ja kivihiilen tuonti on laskenut kiinteistörakentamisen hidastumisen seurauksena.
Raaka-ainetuontiin vaikuttaa myös kotimainen ylikapasiteetti mm. terästeollisuudessa. Kiinan tavoitteena on ylikapasiteetin vähentäminen ja tuotannon tehostaminen, joka tulevaisuudessa voi näkyä kotimaisessa tuotannossa. Myös tavoitteet päästöjen vähentämisestä ovat johtaneet ainakin väliaikaisiin sulkemisiin joissakin saastuttavimmissa tehtaissa.