BOFIT Viikkokatsaus 2020/38
Kiinan ja EU:n virtuaalisessa huippukokouksessa pyrittiin vauhdittamaan neuvotteluita investointisopimuksesta
Alun perin Leipzigissä 14.9. pidettäväksi aiottu huippukokous presidentti Xi Jinpingin ja kaikkien EU-maiden johtajien kesken kutistui koronapandemiasta johtuen videokonferenssiksi, johon osallistuivat Xin lisäksi EU-puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kokouksessa käsiteltiin kauppa- ja investointiasioiden lisäksi mm. ilmastonmuutosta, koronakriisiä, kiristyvää tilannetta Etelä-Kiinan merellä ja ihmisoikeuskysymyksiä.
Osapuolet keskustelivat vuonna 2013 alkaneiden investointisopimusneuvotteluiden etenemisestä. Sopimuksen tavoitteena on mahdollistaa eurooppalaiset investoinnit Kiinan markkinoille samoilla pelisäännöillä kuin kiinalaisetkin – ja toisinpäin. Vaikka edistystä neuvotteluissa nähtiinkin tapahtuneen, EU painotti, että suuria kysymyksiä on edelleen avoinna. Esimerkiksi Kiinan on uskottavasti sitouduttava avaamaan markkinoitaan enemmän, jotta sopimus syntyy. Pyrkimyksenä on saada sopimus aikaan vuoden loppuun mennessä.
Ennen kokousta allekirjoitettiin Kiinan ja EU:n välinen kauppasopimus maantieteellisistä merkinnöistä (geographical indications) jota on neuvoteltu vuodesta 2011 alkaen. Sopimuksessa määritellään 100 sekä kiinalaista että eurooppalaista elintarvike- ja maataloustuotetta, jotka suojataan väärinkäyttöä ja jäljittelyä vastaan. Sopimuksen odotetaan astuvan voimaan vuoden 2021 alussa, jos ratifiointiprosessi etenee aikataulussa. Kiina oli viime vuonna EU:n maatalouselintarvikkeiden kolmanneksi suurin vientikohde.
Kiinan tavaravienti ja -tuonti EU:hun
Lähteet: Kiinan tulli, Macrobond ja BOFIT