BOFIT Viikkokatsaus 2015/39
Venäjä haluaa lisätä elintarvikeomavaraisuustavoitteita, tuontirajoitteista ei ole ollut apua
Elintarviketurvallisuusohjelman uudessa versiossa ehdotetaan lähes kaikkien tuoteryhmien omavaraisuustavoitteen nostamista vähintään 85 prosenttiin. Rosstatin mukaan tavoitteet täyttyivät viime vuonna ainakin viljan, perunan ja sokerin osalta. Sitä vastoin etenkin maitotuotteissa ja naudanlihassa tuonnin osuus on vielä suuri. Molempien tuotanto on supistunut Venäjällä viime vuosina ja on pienempi kuin vuonna 2000.
Elintarvikkeiden kotimaista tuotantoa ja tuonnin korvaamista on pyritty lisäämään jo pitkään. Venäjän hallinto perusteli vastapakotteiksi asetettuja elintarvikkeiden tuontirajoituksiakin osin myös kotimaisen tuotannon tukemisella. Elokuussa julkaistussa raportissa kuitenkin todetaan, että tuontirajoitukset eivät ole tukeneet tuontisubstituutiota, vaan lähinnä supistaneet tuontia. Raportin laati hallituksen alaisuudessa toimiva tutkimuskeskus, jonka toimintamuotoa pääministeri tosin päätti sittemmin muuttaa.
Raportin mukaan eräiden elintarvikkeiden, kuten sianlihan ja juuston tuotannossa tänä vuonna nähty kasvu on aiempien investointien ansiota. Sitä vastoin tuontirajoituksilla on ollut erittäin negatiivinen vaikutus kilpailuun elintarvikemarkkinoilla. Sen seurauksena elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet huomattavasti ja niiden laatu on heikentynyt.
Monet asiantuntijat pelkäävät samoja vaikutuksia myös muiden tuotteiden markkinoilla, kun tuontisubstituutio on viime aikoina noussut yhdeksi Venäjän elinkeinopolitiikan keskeisimmistä tavoitteista. Tuontirajoituksia on jo aiemmin asetettu valtion hankinnoille useilla aloilla ja niitä on suunniteltu laajennettavan koskemaan mm. uusia aloja sekä valtion rahoitusta saaviin investointiprojekteihin osallistuvia yrityksiä.