BOFIT Viikkokatsaus 2022/03

Venäjän markkinat laskussa kiristyneiden geopoliittisten jännitteiden vuoksi



Laskeva trendi alkoi jo lokakuun lopulla, mutta alamäki on kiihtynyt viime viikkoina. Osakeindeksi RTS on laskenut tänä vuonna jo noin 10 % ja viime lokakuun kaikkien aikojen ennätyslukemista se on tullut alas noin 25 %. Myös rupla on heikentynyt tammikuussa hieman sekä dollarin että euron suhteen, vaikka Urals-öljyn hinta on noussut lähes viidenneksen ja on korkeimmalla tasollaan vuosiin. Lisäksi Venäjän valtion velkakirjoihin pohjautuvien CDS-luottoriskijohdannaisten hinta on noussut reippaasti viime viikkoina.

Ulkomaisten sijoittajien osuus Moskovan pörssin (MOEX) osakkeiden kaupankäyntivolyymista on viime vuosina kasvanut ja oli vuoden 2021 lopussa noin puolet. MOEXin mukaan etenkin amerikkalaisten osuus ulkomaisten rahastojen omistamista venäläisosakkeista on kasvanut ja oli viime vuoden lopussa jo lähes 60 %. Venäjän valtionvelkakirjoista ulkomaiset sijoittajat omistivat viime vuoden lopussa 20 %, kun osuus vuoden 2018 huipussaan oli 35 %.        

Länsimaiden asettamat pakotteet ovat kuitenkin kaventaneet Venäjän mahdollisuuksia saada ulkomaista rahoitusta ja esim. Venäjän dollarimääräinen ulkomainen velka on pudonnut puoleen vuoden 2013 loppuun verrattuna. Venäjällä on myös pyritty lieventämään talouden haavoittuvuutta mahdollisille Yhdysvaltain asettamille uusille pakotteille vähentämällä dollaririippuvuutta. Viime vuoden lopussa Venäjä omisti USA:n valtionvelkakirjoja enää 2 mrd. dollarin arvosta, kun vuonna 2017 niitä oli vielä yli 100 mrd. dollarin arvosta. Dollarin osuus koko Venäjän valuuttavarannosta on vähentynyt 45 prosentista 16 prosenttiin ja viennin maksuvaluuttana 80 prosentista alle 60 prosenttiin vuoden 2013 jälkeen.

Pörssikurssit ovat laskeneet Venäjällä ja rupla on heikentynyt viime viikkoina

202203_v1.png

Lähteet: Macrobond, BOFIT.