BOFIT Viikkokatsaus 2016/20

Juanin kurssivaihtelut dollaria vastaan aiempaa suurempia



Elokuisen valuuttakurssiuudistuksen tarkoituksena oli sallia aiempaa suurempi vaihtelu juanin dollarikurssissa. Keskuspankki on onnistunut tavoitteessaan ainakin siltä osin, että sekä dollarin viitekurssin että USD/CNY -markkinakurssin volatiliteetti on kasvanut huomattavasti elokuun jälkeen, kun taas juanin kurssivaihtelu useammasta valuutasta kostuvia indeksejä vastaan on pienentynyt.

Joulukuussa keskuspankki alkoi julkaista kolmea valuuttakurssi-indeksiä (13 valuutasta koostuva CFETS-, 4 valuutan SDR- ja 40 valuutan BIS-indeksit). Liikepankkeja, jotka päivittäin toimittavat ehdotuksensa dollarin viitekurssista (fixing) keskuspankille, on ohjeistettu ottamaan päätöksessään huomioon edellisen päivän markkinoiden päätöskurssi sekä juanin kehitys kaikkia kolmea indeksiä vastaan. Käytännössä järjestely on hankala, sillä liikepankkien raportoiman dollarin viitekurssiehdotuksen tulisi huomioida juanin liikkeet myös kaikkia muita valuuttoja vastaan. Uudistuksen jälkeen dollarin viitekurssi on seuraillut läheisesti markkinakurssia.
Huolimatta keskuspankin tavoitteesta kiinnittää markkinoiden huomio juanin laajempaan kurssikehitykseen, valuuttamarkkinat keskittyvät yhä vahvasti dollarikurssiin. Osin tämä on luonnollista, koska esimerkiksi ylivoimaisesti suurin osuus juan-kaupasta käydään suhteessa dollariin. Erityisesti keskuspankin oma CFETS-indeksi on muodostettu sattumanvaraisesti eikä sillä ei ole todellista käyttöä.

Avautuvan, pääomaliikkeitä vapauttavan, suuren ja nopeasti kehittyvän talouden tarpeita palvelee se, että maan valuuttakurssi voi joustaa. Kiinalla on selkeä tavoite siirtyä vapaammin määräytyviin kursseihin. Toistaiseksi nähty jouston lisääntyminen on ollut tervetullutta ja nykytilanne tarjoaa vielä mahdollisuuden hallittuun jouston lisäämiseen.

Juanin kehitys dollaria sekä valuuttaindeksejä vastaan
201620k.png
Lähteet: Macrobond ja BOFIT