BOFIT Viikkokatsaus 2022/25
Venäjän tuonti sukeltaa, viennin arvo korkealla
Venäjää kohtaan asetetut pakotteet, monien yritysten omat päätökset jättää Venäjän markkina ja mm. ulkomaankaupan rahoituksen ongelmat ovat romahduttaneet Venäjän tuonnin keväällä 2022. Koska Venäjän tulli ei enää julkaise tietoja ulkomaankaupasta, sen seurannassa on käytettävä muiden maiden tietoja.
Muiden maiden tilastoista käy ilmi, että vienti Venäjälle (siis Venäjän tuonti) väheni erittäin voimakkaasti sodan alkukuukausina. On merkille pantavaa, että vienti väheni selvästi myös maista, jotka eivät ole pakotteita Venäjää kohtaan asettaneet, kuten esimerkiksi Kiina ja Vietnam. Aasian maista Taiwanin ja Etelä-Korean liittyminen puolijohteita koskeviin pakotteisiin näkyy ko. maiden Venäjän-viennin merkittävänä vähenemisenä sekä myös Venäjän teollisuustuotannon ongelmina. Etenkin alat, joissa on käytetty paljon tuotuja komponentteja, ovat olleet vaikeuksissa – esimerkiksi autojen ja kodinkoneiden valmistus.
Suurista EU-maista vienti Venäjälle väheni huhtikuussa hyvin merkittävästi esimerkiksi Saksassa (−64 % vuoden takaa), Ranskassa (−78 %), Italiassa (−48 %) ja Espanjassa (−74 %).
Venäjän viennin arvo on jatkanut kasvuaan keväällä. Raakaöljyn hinta on pysynyt suhteellisen korkealla, vaikka Venäjän Urals- ja Pohjanmeren Brent-öljylaatujen välinen hintaero onkin ollut hyvin suuri, eli 20‒30 dollaria tynnyriltä. Venäjä on pystynyt osaksi suuntaamaan öljynvientiään Euroopan unionin maista Aasiaan, etenkin Intia on lisännyt venäläisen öljyn ostoja.
Tuonnin romahdus ja viennin arvon kasvu näkyvät Venäjän vaihtotaseen ylijäämän kasvuna. Keskuspankin alustavien tietojen mukaan ylijäämä oli tammi‒toukokuussa 2022 110 miljardia dollaria, mikä on lähes kolme ja puoli kertaa suurempi ylijäämä kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.
Vienti Venäjälle on romahtanut myös maissa, jotka eivät ole virallisesti asettaneet pakotteita (viennin arvo Yhdysvaltain dollareina, joulukuu 2021 = 100)
Lähteet: Kansalliset tilastoviranomaiset ja BOFIT.