BOFIT Viikkokatsaus 2016/04

Velan kasvu jatkui Kiinassa vuonna 2015



Kiinan laajimman käsitteen mukainen kotimainen luottokanta (TSF, total social financing) kasvoi viime vuonna 12 % vuotta aiemmasta, ja velkaa oli vuoden lopussa noin 210 % BKT:stä. Luottakannan kasvua on hieman hidastanut se, että paikallishallinnot ovat maksaneet TSF:ään sisältyviä velkojaan laskemalla liikkeelle velkakirjoja, joita ei TSF:ään lueta. Valtion ja paikallishallintojen budjettivelat eivät sisälly TSF-luottokantaan, mutta budjetin ulkopuolinen velka sisältyy. IMF:n arvioiden mukaan julkisen sektorin velka on noin 40 % BKT:stä (pl. paikallishallintojen budjetin ulkopuoliset velat) ja määrä on kasvussa. Kun otetaan huomioon julkinen ja yritysten noin 10 % BKT:stä oleva ulkomainen velka, koko velkakanta on yhteensä noin 260 % BKT:stä.

Suureksi paisuneen velan taustalla on kaksi tekijää. Ensinnäkin lainaraha on Kiinassa perinteisesti ollut halpaa, mikä on osaltaan mahdollistanut nopean investointivetoisen kasvun. Vaikka pankkilainojen korot on nyttemmin vapautettu sääntelystä, koroissa ei ole tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia ja rahoitus on edelleen suhteellisen edullista ainakin valtion yrityksille. Toinen tekijä on finanssikriisin pyörteissä päätetty voimakas elvytys, joka perustui pitkälti pankkilainalla rahoitettuihin investointihankkeisin.

Kun luotonanto on kasvanut nopeasti, riski kannattamattomien hankkeiden rahoittamisesta on lisääntynyt. Toistaiseksi liikepankkien järjestämättömien luottojen määrät ovat kasvusta huolimatta pysyneet maltillisina, keskimäärin alle 2 prosentissa luottakannasta. Monien arvioiden mukaan todellinen osuus on kuitenkin huomattavasti suurempi. Lisäksi Kiinan pyrkimys sulkea tuotantoa liikakapasiteettialoilla kasvattanee järjestämättömien luottojen määrää.

Yksityisen sektorin kotimainen luottokanta
201604k1.png
Lähteet: Macrobond, PBoC ja BOFIT

Kiinalla on paljon velkaa verrattuna muihin nouseviin talouksiin ja velan kasvu on ollut hyvin nopeaa vuoden 2008 jälkeen. Monissa maissa vastaava luototuksen kasvu on johtanut rahoitussektorin kriisiin ja talouskasvun nopeaan hidastumiseen. Muihin maihin verrattuna Kiinalla on kuitenkin poikkeuksellisen suuret puskurit. Valtiolla on runsaasti varoja (esim. omistukset valtion yrityksissä), pankkien varantovaatimus on hyvin korkea ja edelleen mittava valuuttavaranto tarjoaa suojaa ulkoisilta riskeiltä.