BOFIT Viikkokatsaus 2016/49
Ulkomaisille sijoittajille avautui pääsy Shenzhenin pörssiin
Uusista rajoitteista huolimatta pääomaliikkeiden avaaminen etenee asteittain osakemarkkinoilla. Kauan odotettu yhteistyöohjelma Shenzhenin ja Hongkongin pörssien välillä aloitti toimintansa maanantaina 5.12. Nyt ulkomaalaisilla sijoittajilla on mahdollisuus sijoittaa Hongkongin pörssin välityksellä 678:aan Shenzhenin pörssin päälistalla ja SME-listalla olevaan osakkeeseen. Lisäksi ammatti- ja institutionaaliset sijoittajat voivat sijoittaa 203 yrityksen osakkeeseen teknologia- ja kasvuyritysten ChiNext-listalla. Yhteensä Shenzhenin pörssissä on listattuna 1 850 yritystä ja mukana on paljon kasvuyrityksiä. Pörssin osakkeiden keskimääräinen P/E luku on 44, kun se on Shanghaissa 16.
Mannerkiinalaisilla suursijoittajilla (sijoitusvarallisuus yli 500 000 juania, n. 70 000 euroa), on vastaavasti pääsy 417 osakkeeseen Hongkongin pörssissä. Tämä tuo noin 100 uutta, lähinnä pienempien yritysten osaketta, mannerkiinalaissijoittajien ulottuville kaksi vuotta sitten avautuneen Shanghain ja Hongkongin välisen yhteistyöohjelman lisäksi. Shanghain ohjelman tapaan ulkomaisten sijoittajien päiväkohtainen nettosijoituskiintiö (ostot-myynnit) on Shenzhenin pörssissä ohjelman puitteissa 13 mrd. juania (2 mrd. euroa). Päiväkiintiö mannerkiinalaisten sijoituksille Hongkongissa Shenzhenin pörssin välityksellä on 10,5 mrd. juania.
Kaupankäynti ohjelman puitteissa on ensimmäisinä kaupankäyntipäivinä jäänyt vaisuksi. Ulkomaisten sijoittajien keskimääräinen päiväkauppa Shenzhenissä oli 2,2 mrd. juania (1 % pörssin päivävaihdosta). Mannerkiinalaissijoittajat ostivat vajaan 600 milj. juanin arvosta osakkeita Hongkongissa. Kaksi vuotta toimineessa Shanghain ja Hongkongin välisessä ohjelmassa kaupankäynti on vastannut keskimäärin 1 % Shanghain ja 3 % Hongkongin pörssin vaihdosta.
Osakemarkkinoiden kehitys Manner-Kiinassa on piristynyt hieman kesän jälkeen. Keskeiset osakeindeksit Shanghaissa ja Shenzhenissä ovat nyt 8 % heinäkuun lopun tasoaan korkeammalla. Mannerkiinassa listatut osakkeet ovat yhä keskimäärin yli 20 % kalliimpia kuin samojen yritysten osakkeet Hongkongissa, vaikka hintaero on kaventunut. Uuden yhteistyöohjelman ei odoteta merkittävästi kaventavan hintaeroa, sillä Manner-Kiinan ja Hongkongin pörsseissä osakkeiden arvoon vaikuttavat eri tekijät. Lisäksi yhteistyöohjelmien puitteissa päivänsisäisten kauppojen tekeminen ja osakkeiden lyhyeksi myynti on käytännössä vaikeaa, mikä vähentää mahdollisuuksia arbitraasikaupankäyntiin.