BOFIT Viikkokatsaus 2015/22

Venäjän työttömyys on edelleen vähäistä – osasyynä irtisanotun työvoiman siirtyminen varjotalouteen



Kansainvälisen työjärjestön ILOn metologian mukaan laskettu työttömyysaste oli huhtikuussa 5,8 %. Työttömyys on ollut hitaassa kasvussa viime vuoden kesästä lähtien, jolloin se saavutti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen ajan alimman tasonsa, 4,9 %. Työttömyyden kasvu on kuitenkin vähäistä suhteessa taloustilanteen heikkenemiseen.

Matala työttömyysaste ei kerro pelkästään hyvästä työmarkkinatilanteesta vaan myös Venäjän talouden erityispiirteistä, joista yksi on työn alhainen tuottavuus. Lisäksi palkat ovat joustavia, mutta työpaikat suhteellisen pysyviä. Venäjällä on yleistä, että jopa puolet työntekijöiden palkoista muodostuu erilaisista bonuksista, joita työnantajan on helppo alentaa. Työntekijät puolestaan jäävät töihin alennetullakin palkalla, koska työttömyyskorvaus on pieni.

Osa työvoimasta työskentelee varjotaloudessa, jossa palkoista ei makseta veroja eikä sosiaalimaksuja. Kun irtisanomiset virallisista työpaikoista lisääntyvät ja työttömyyskorvaus on pieni, siirtyy työntekijöitä varjotalouden piiriin, usein ammattitaitoaan vastaamattomiin töihin. Sosiaaliministeriön mukaan varjotaloudessa työskentelevien määrä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5 %.

Vähäiseen työttömyyteen vaikuttaa myös se, että työvoiman tarjonta on alkanut supistua, sillä uudet työikään tulevat ikäluokat ovat aiempaa pienempiä. Tämä kehitys tulee jatkumaan, ja se rajoittaa talouden kasvumahdollisuuksia myös pitkällä aikavälillä.

Hallitus päätti maaliskuussa rahoittaa työllistämisprojekteja työttömyysuhan alaisilla paikkakunnilla ja suurissa tai alueellisesti tärkeissä yrityksissä. Tukea on suunnattu mm. Tatarstaniin ja Samaraan, joissa on merkittävää autoteollisuutta. Asiantuntijat ovat kritisoineet sitä, että osa tuesta suunnataan sen mukaan, kuinka suuri merkitys yrityksillä on alueen työllisyydelle ja sosiaaliselle tilanteelle. Tällainen tuki ei edistä taloudelle tärkeää rakennemuutosta, vaan vahvistaa vanhoja rakenteita.