BOFIT Viikkokatsaus 2015/08

Venäjä aikoo turvautua vararahastoihin



Öljy- ja kaasuverotuloista vuodesta 2003 lähtien kerättyjen vararahastojen arvo oli tammikuun lopussa 160 mrd. dollaria. Viime vuonna rahastoja hyödynnettiin maltillisesti, mutta tänä vuonna varoja aiotaan käyttää runsaammin talouden tukemiseen.

Pääministeri Dmitri Medvedev allekirjoitti viime viikolla asetuksen, joka sallii reservirahastosta käytettävän 500 mrd. ruplaa tämän vuoden budjettialijäämän rahoittamiseen. Reservirahasto perustettiin juuri budjettivajeiden paikkaamiseen suhdannetilanteen heikentyessä. Reservirahastossa oli tammikuun lopussa 5 900 mrd. ruplaa (85 mrd. dollaria). Ne on sijoitettu valuuttamääräisiin likvideihin varoihin, jotka sisältyvät osin Venäjän valuuttavarantoon.

Venäjän toisesta, ns. kansallisen hyvinvoinnin rahastosta suunnitellaan tänä vuonna rahoitettavan talouden tukiohjelmaa 550 mrd. ruplalla. Varoilla pääomitetaan liikepankkeja, joiden on määrä ohjata varat edelleen suurten infrastruktuuriprojektien rahoittamiseen ja yritysten luototukseen. Kansallinen hyvinvointirahasto perustettiin alun perin eläkejärjestelmän tulevia menoja rahoittamaan. Varoja kuitenkin käytettiin jo vuoden 2009 kriisin yhteydessä talouden tukemiseen.

Kansallisessa hyvinvointirahastossa oli tammikuun lopussa 5 100 mrd. ruplaa (74 mrd. dollaria). Rahaston pääosa on keskuspankissa ja sisältyy Venäjän valuuttavarantoon. Noin neljännes rahaston varoista on jo sijoitettu eri muodoissa kotimaisiin pankkeihin lainattaviksi eteenpäin yrityksille. Kysyntää rahaston varoille on viime kuukausina ollut paljon, kun vaikean taloustilanteen kanssa kamppailevat pankit ja yritykset ovat kilvan peränneet valtiolta tukirahoitusta.

Vaikka rahastojen varat ovat pääosin valuuttoina keskuspankissa, valuuttavaranto ei automaattisesti supistu, kun finanssiministeriö ottaa varoja käyttöön. Finanssiministeriö ostaa valuuttavaroillaan keskuspankilta ruplia, joten valuuttavarannon arvo pysyy ennallaan.

Kansallisen hyvinvointirahaston varat 31.1.2015
201508v.jpg
Lähde: Venäjän finanssiministeriö