BOFIT Viikkokatsaus 2020/34
Yhdysvaltojen Kiina-politiikka koventunut
Kesän aikana Yhdysvallat on suunnannut useita toimia Kiinaa vastaan, mihin Kiina on vastannut omilla toimillaan. Kiinan ja Yhdysvaltojen suhdetta vaivaavat pitkäaikaiset jännitteet, mutta myös Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit vaikuttavat.
Taloudellisesti kovimmat toimet ovat kohdistuneet teknologia-alalle. Trumpin hallinto laajensi elokuun alussa Clean Network -ohjelmaansa, jonka tavoitteena vaikuttaa olevan Kiinan eristäminen muusta teknologiaympäristöstä turvallisuusperustein. Toimien keskiössä on yhä Huawei, jota Yhdysvaltain hallinto syyttää esimerkiksi teknologiavarkauksista ja kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Amerikkalaisten mikropiirien toimitusta Huaweille on rajattu merkittävästi, mikä on ajanut yhtiön ahtaalle, sillä Kiina on yhä vahvasti riippuvainen yhdysvaltalaisesta puolijohdeteollisuudesta. Lisäksi Yhdysvallat uhkaa kieltää kiinalaissovellusten, kuten Tik Tokin ja WeChatin, toiminnan maassa tietoturvasyistä.
Yhdysvallat on kohdistanut Kiinaa vastaan useita diplomaattisia ja poliittisia toimia. Diplomaattisia suhteita ovat koetelleet esimerkiksi konsulaatin sulkeminen Houstonissa sekä kiinalaisten tiedotusvälineiden ja toimijoiden luokittelu ulkomaisiksi vaikutusyrityksiksi (foreign mission). Lisäksi Yhdysvallat on asettanut pakotteita Xinjiangin ja Hongkongin virkamiehille ja perunut Hongkongin erityisaseman. Kiina on vastannut toimiin esimerkiksi sulkemalla Yhdysvaltain Chengdun-konsulaatin ja ilmoittamalla vastapakotteista.
Itse kauppasuhteet ovat viime aikoina säilyneet kiistojen ulkopuolella, vaikka Kiina ei olekaan täyttänyt ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen sitoumuksiaan. Tuontitasot ovat jääneet sopimuksessa sovittua selvästi alhaisemmille tasoille, eikä tavoitteiden toteutuminen ole todennäköistä. Trump on omien sanojensa mukaan perunut jatkoneuvottelut, eikä seuraavia ole näköpiirissä. Myös ensimmäisen vaiheen sopimuksen välitarkastelu lykättiin elokuulta hamaan tulevaisuuteen.
Yhdysvaltain marraskuiset presidentinvaalit tuskin tuovat helpotusta pitkällä aikavälillä. Kiinan nousu talous- ja teknologiamahdiksi ja voimistuva globaali rooli aiheuttaa pidempiaikaisia jännitteitä, jotka säilynevät jatkossakin.
Kiinan tavarakauppa Yhdysvaltojen kanssa
Lähteet: Kiinan tulli, Macrobond ja BOFIT