BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/31

Kesäkuun ja heinäkuun talousindikaattorit eivät vielä kerro selvästä suhdannekäänteestä, vaikka joillakin aloilla on jo kasvua. Talousministeriön kokonaistuotantoa kuvaavan indikaattorin mukaan tuotanto laski toukokuussa vuoden takaa 0,6 % ja kesäkuussakin vielä 0,5 %. Kausitasoitettu kokonaistuotannon indikaattori oli kesäkuussa sama kuin toukokuussa.

Kesäkuussa tuotannonaloista kasvoivat teollisuustuotanto (1,7 % vuoden takaa), maatalous (2,1 %) ja kuljetukset (1,8 %), kun taas vähittäiskaupan määrä (−5,9 %) ja etenkin rakentaminen (−9,7 %) supistuivat voimakkaasti.

Talousministeriö arvioi toisen neljänneksen kokonaistuotannon supistuneen vuoden takaa 0,6 %. Venäjän keskuspankin arvion mukaan kokonaistuotannon väheneminen oli ehkä hieman hitaampaa. Huolestuttavaa Venäjän tulevan kasvun kannalta on, että keskuspankki arvioi kiinteiden investointien supistuneen toisella neljänneksellä edelleen yli kolme prosenttia vuoden takaa. Tämä arvio perustuu mm. rakentamisen ja investointitavaroiden tuotannon jatkuvaan laskuun. Investoinnit ovat supistuneet jatkuvasti vuodesta 2013 lähtien.

Erilaiset luottamusindeksit antavat myös ristiriitaista tietoa lähiaikojen talouskehityksestä. Heinäkuun ostopäällikköindeksi oli tehdasteollisuuden osalta 49,5, mikä ennakoi tuotannon supistumista. Kesäkuun lukema oli 51,5. Heinäkuussa tuotanto kasvoi aavistuksen, mutta uudet tilaukset vähenivät. Toisaalta palveluissa ostopäällikköindeksi nousi lukuun 55, mikä on korkein lukema yli kolmeen vuoteen. Uusien tilausten määrä kasvoi selvästi.

Venäjän tilastoviranomaiset selvittävät kuluttajien luottamusta neljännesvuosittain. Toisella neljänneksellä kuluttajien luottamuksen saldoluku oli −26 eli hieman parempi kuin ensimmäisen neljänneksen −30. Kuluttajien luottamus oli kuitenkin viime vuoden vastaavaa aikaa heikompaa ja merkittävästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Venäjän ostopäällikköindeksit (PMI)

201631v_2.jpg
Lähteet: Markit, Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/30 Näytä viikkokatsaus 2016/32