BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/09

Kuluttaja- ja tuottajahintojen nousu on vaimentunut viime kuukausina, ja teollisuuden tuottajahinnat ovat kuukausitasolla jopa laskeneet selvästi. Toisaalta teollisuuden tuottajahinnat ja kuluttajahinnat olivat vielä tammikuussa 8–10 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Näissä lukemissa teollisuuden tuottajahintojen vuosinousu on ennen vuonna 2015 koettua huippua ollut viimeksi vuonna 2012.

Hintojen nousu nopeutui ruplan luisuessa keväällä 2014 (Ukrainan tilanne) ja jälleen kesällä (ulkomaiden pakotteet sekä Venäjän vastasanktioina asettamat ruoan ja maataloustuotteiden tuontirajoitukset). Nousu kiihtyi talvella 2014–15 ruplan kurssin pudotessa, sillä tuontihinnat nousivat ruplissa jopa paljon enemmän (puolessa vuodessa noin 75 %) kuin ruplan kriisissä 2008–09. Tuonnin osuus taloudessa on ollut tuntuva, esimerkiksi kulutustavaroiden tuonti ja venäläismatkailijoiden ulkomaiset menot ovat noin 15 % yksityisestä kulutuksesta ja investointitavaroiden tuonti viidesosa investoinneista.

Tänä talvena rupla on heikentynyt varsin lievästi verrattuna viime talveen. Lisäksi keskuspankin pääjohtaja Nabiullinan mukaan ruplan luisun vaikutus on nyt välittynyt hintoihin vuodentakaista vähemmän ja hitaammin. Keskuspankki arvioi tämän johtuneen mm. kysynnän heikkoudesta ja siitä, että viime talven kaltaista ostoryntäystä ei ole syntynyt. Keskuspankki ennustaa kuluttajahintojen olevan tämän vuoden lopussa 7–8 % korkeammalla kuin vuoden 2015 päättyessä.

Kuluttaja-, tuottaja- ja tuontihintojen muutos
201609v.png
Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2016/08 Näytä viikkokatsaus 2016/10