BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/06

Sekä tavaraviennin että -tuonnin dollarimääräinen arvo supistui loka-joulukuussa 30 % vuotta aiemmasta, mutta vuoden loppua kohti molempien supistuminen hidastui. Viennin väheneminen johtui pääosin matalammista vientihinnoista ja tuonnin pudotus pienemmistä tuontimääristä.

Koko vuonna 2015 Venäjän tavaravienti supistui runsaat 30 % ja sen arvo oli 340 mrd. dollaria. Raakaöljyn, öljytuotteiden ja maakaasun osuus viennistä oli 64 % eli hieman aiempaa pienempi lähinnä öljyn hinnan huomattavan laskun vuoksi. Raakaöljyn vientimäärä kasvoi 9 %, öljytuotteiden 4 % ja maakaasun 8 %. Myös monien metallien, lannoitteiden ja puutavaran vientimäärät kasvoivat. Metallien osuus viennistä nousi lähes 10 prosenttiin ja niin kemiallisten tuotteiden kuin koneiden ja laitteiden osuus runsaaseen 7 prosenttiin. 

Tavaratuonnin arvo oli 190 mrd. dollaria eli lähes 40 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Tuonnissa suurin tuoteryhmä oli jälleen koneet, laitteet ja kuljetusvälineet 45 prosentin osuudella. Niiden tuonti on kuitenkin supistunut voimakkaasti jo pidemmän aikaa heikon investointikysynnän seurauksena. Lisäksi esim. henkilöautojen tuontimäärä putosi viime vuonna puoleen. Samalla lääkkeet nousivat suurimmaksi yksittäiseksi tuontituotteeksi ja kaikkien kemiantuotteiden osuus tuonnista oli jo lähes viidennes. Myös elintarvikkeiden osuus tuonnista nousi hieman ja oli lähes 15 %.

EU-maiden osuus Venäjän ulkomaankaupasta supistui viime vuonna jälleen hieman ja oli vähän alle puolet viennissä sekä vajaat 40 % tuonnissa. Aasian maiden osuus taas kasvoi hienoisesti lähes 20 prosenttiin viennistä ja 30 prosenttiin tuonnista. Kiinan osuus viennistä oli runsaat 8 % ja tuonnista lähes 20 %. Myös Euraasian talousliiton maiden osuus nousi hieman (osin Kirgisian liittymisen myötä) ja oli noin 8 % sekä viennissä että tuonnissa.


Näytä viikkokatsaus 2016/05 Näytä viikkokatsaus 2016/07