BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/38

Elokuun lopussa ulkomaanvaluutoissa olevan varannon arvo oli 3 557 mrd. dollaria. Pudotus oli kuukausimuutokseksi ennätyksellisen suuri. Varannon supistumisen taustalla ovat pääomien ulosvirtaus ja siihen liittyen keskuspankin tarve puolustaa juanin valuuttakurssia. Mediatietojen mukaan keskuspankki on tukenut juanin valuuttakurssia valuuttainterventioilla, mutta keskuspankki ei julkaise näitä koskevia tietoja. Viranomaiset yrittävät hillitä valuutan ulosvirtausta mm. asettamalla valuuttatermiinikaupalle 20 % varantovaatimuksen 15.10. alkaen. Koska näille talletuksille ei makseta korkoa, suojautuminen juanin kurssimuutoksia vastaan tulee aikaisempaa kalliimmaksi.

Valuuttavarannon arvon muutos riippuu useista eri tekijöistä, joiden osuutta yhteisvaikutuksesta on vaikea arvioida saatavilla olevin tiedoin. Pääomaa virtaa ulos, kun Kiinasta ulkomaille suuntautuvat suorat sijoitukset, kiinalaisturistien ulkomailla kuluttama rahamäärä ja sijoitusmahdollisuudet ulkomaille kasvavat. Lisäksi osakemarkkinoiden epävarmuus on saanut erityisesti ulkomaisia sijoittajia vetämään sijoituksiaan Kiinasta. Vaikka myös tavarakaupan ylijäämä on kasvanut, nettomääräisesti rahavirrat ovat viime aikoina suuntautuneet ulos Kiinasta, ja viime kuukausina ulosvirtaus on kiihtynyt. Tämä näkyy valuuttavarannon laskuna.

Kauppa- ja pääomavirtojen ohella valuuttavarannon arvoon vaikuttavat valuuttakurssimuutokset, sillä osa Kiinan valuuttavarannosta on muissa valuutoissa kuin dollareissa. Kiina ei kuitenkaan julkaise varannon valuuttajakaumaa. Lisäksi Kiina on käyttänyt valuuttavarantoaan erilaisten kansallisten projektien rahoittamiseen. Ainakin Silkkitie-rahastolle ja Kiina-vetoisille kehityspankeille (AIIB ja NDB) on osoitettu valuuttarahoitusta maan valuuttavarannosta.
Kiina on siirtymässä IMF:n yhtenäistettyjen tilastojen (SDDS) käyttöön, jonka osana valuuttavarantojen ja ulkomaisen velan raportointia on parannettu. Kiina raportoi nyt valuuttavarannon kaikki erät kuukausitasolla: valuutat, IMF-varaukset ja erityisnosto-oikeudet (SDR) sekä kullan. Elokuussa valuuttavarannosta 62 mrd. dollaria oli sijoitettu kultaan. Yhteensä varannon arvo oli 3 634 mrd. dollaria.

Kiinan ulkomaanvaluutoissa olevan valuuttavarannon arvo
201538k2.png
Lähde: Bloomberg.


Näytä viikkokatsaus 2015/37 Näytä viikkokatsaus 2015/39