BOFIT Viikkokatsaus 2015/35
Venäjän valtiontalouden tuloissa ja menoissa isoja rakennemuutoksia
Konsolidoidun budjetin (federaatio, alueet ja kunnat sekä valtion sosiaalirahastot) tulojen pysyminen vuoden ensipuoliskolla samansuuruisina nimellisruplissa kuin vuotta aiemmin ‒ huolimatta öljy- ja kaasuverotulojen pudotuksesta viidenneksellä ‒ johtui budjetin muiden tulojen 9 prosentin kasvusta. Näiden tulojen osuus budjetin tuloista nousi 77 prosenttiin ja osuus BKT:stä myös huomattavasti, yli 28 prosenttiin. Tosin tulot työtuloverosta ja valmisteveroista lisääntyivät nimellisruplissa ainoastaan pari prosenttia ja tulot arvonlisäverosta vain 6 %.
Sen sijaan budjetin tulot sosiaaliveroista kasvoivat 9 %. Tulot yritysten voittoveroista hypähtivät 30 % eli harvinaisen paljon etenkin öljyalan kuten myös metalliteollisuuden viejäyritysten ruplamääräisten voittojen lisäännyttyä hyvin voimakkaasti ruplan heikentymisen vuoksi. Myös voittoverotulojen osuus voitoista nousi huomattavasti. Lisäksi budjetin tulot omaisuusveroista lisääntyivät 10 %. Valtion omaisuudesta saadut tulot nousivat peräti 60 %, sillä tuotot valtion varojen sijoittamisesta nelinkertaistuivat (mihin ruplan pudotus vaikutti myös) ja keskuspankin ylijäämästään valtiolle tilittämä osa 2,5-kertaistui.
Vuoden ensipuoliskolla konsolidoidun budjetin menojen nousun nimellisruplissa lähemmäs viidenneksellä aiheutti varsinkin sosiaali- ja puolustusmenojen paisuminen yli kolmanneksella. Puolustusmenojen tavallista etupainotteisempi lisääminen kasvatti niiden osuuden budjetin menoista 14 prosenttiin ja osuuden BKT:stä yli 5,5 prosenttiin. Sosiaalimenojen vastaavat osuudet nousivat jo 36 ja 14 prosenttiin. Myös velkojen korkomenot lisääntyivät yli 30 %, osin ruplan heikentymisen takia.
Terveydenhoitomenoja lisättiin 10 prosentilla. Muut keskeiset menoerät puolestaan kasvoivat nimellisruplissakin hyvin hitaasti tai olivat samansuuruiset kuin vuotta aiemmin. Inflaation kiihdyttyä rajusti talvella kaikki muut kuin puolustus- ja sosiaalimenot vähenivät reaalisesti paljon viime vuoden ensipuoliskosta.
Valtiontalouden eräiden menoerien reaalinen muutos
Lähde: Finanssiministeriö