BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/31

​Jalostavassa teollisuudessa tuotannon luisu jyrkentyi tuntuvasti keväällä, ja toisella neljänneksellä tuotantoa oli yli 7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Etenkin kone- ja laiteteollisuuden tuotanto on kutistunut – jo yli kahden vuoden ajan – investointien Venäjällä supistuttua. Kuljetusvälineteollisuuden tuotanto on kääntynyt tänä vuonna jyrkkään laskuun; tätä edelsi hyvin nopea tuotannon kasvu, joka tarkkailijoiden mukaan juontui pitkälti puolustusmenojen lisäämisestä. Teollisuus- ja kauppaministeriön mukaan puolustusteollisen kompleksin tuotanto kasvoi 10 % vuonna 2013 ja yli 15 % vuonna 2014. Metallien ja metallituotteiden tuotanto on myös supistunut paljon tänä vuonna huolimatta keskeisten metallien viennin lisääntymisestä.

Kuopassa ovat myös sellu- ja paperiteollisuus, rakentamisen pudotuksesta kärsivä rakennusmateriaaliteollisuus sekä useana vuonna nopeasti kasvanut kumi- ja muoviteollisuus.

Elintarviketeollisuuden tuotanto on pysynyt tänä vuonna lievässä kasvussa huolimatta elintarvikkeiden kotimaisen myynnin tuntuvasta vähenemisestä, sillä ruoan tuonti on pudonnut roimasti. Öljytuotteiden vienti kasvoi voimakkaasti vuoden alkupuoliskolla mutta tuotannon kasvu pysähtyi kotimaan laman takia. Kemian teollisuuden kasvu on elpynyt tänä vuonna, sillä vienti on lisääntynyt. Lisäksi ”muiden kemian tuotteiden” tuotanto nousi alkuvuonna kovaan buumiin, mikä eräiden arvioiden mukaan voi viitata tähän tuoteluokkaan sisältyvien räjähteiden tuotantoon (puolustusmenot kasvoivat lähes 40 % vuoden ensimmäisellä puoliskolla).

Jalostavan teollisuuden keskeisten alojen tuotanto
201531v2.png
Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/30 Näytä viikkokatsaus 2015/32