BOFIT Viikkokatsaus 2015/22
Kiinan valuuttavaranto väheni pääomaviennin lisääntyessä
Tavarakaupan ylijäämä jatkoi tammi-maaliskuussa kasvuaan, kun aikaisempaa halvemmat raaka-aineet painoivat tuonnin arvoa. Kiinalaisten lisääntyneestä matkailusta johtuva palvelukaupan alijäämän kasvu ei riitä tasapainottamaan tavarakaupan kehitystä, vaan vaihtotaseen ylijäämä kasvoi alkuvuonna. Vuositasolla vaihtotaseen ylijäämä on nyt lähes 300 mrd. dollaria, mikä on 2,8 % suhteessa BKT:hen.
Reaalivirtojen ylijäämän vastapainoksi pääomavirrat ovat viime aikoina olleet Kiinalle alijäämäiset. Alustavien maksutasetietojen mukaan pääomia on virrannut maasta nettomääräisesti jo neljänä perättäisenä vuosineljänneksenä. Viimeksi kuluneen vuoden kumulatiivinen pääoma- ja rahoitustaseen alijäämä on 135 mrd. dollaria. Lisäksi maksutaseen virhe-erä on vahvasti negatiivinen, mikä viittaa maasta lähteneen pääoman määrän olevan tätäkin suurempi ja/tai vaihtotaseen ylijäämän olevan raportoitua pienempi.
Pääomaviennin kasvun ja valuuttakurssimuutoksien vuoksi Kiinan valuuttavaranto väheni tammi-maaliskuussa 113 mrd. dollarilla 3 730 mrd. dollariin.
Kiinan maksutaseen pääerät, mrd. USD
Lähde: Macrobond
Pääomavirtojen muutokset heijastavat luonnollisella tavalla Kiinan talouden ja maailmantalouden kehitystä. Valtio on viime vuosina rohkaissut yrityksiä sijoittamaan ulkomailla tapahtuvaan tuotantoon, mutta kiinalaisten mahdollisuudet sijoittaa ulkomaille ovat lisääntyneet muutenkin elintason nousun ja pääomaliikkeiden vapauttamisen myötä. Sijoitusmahdollisuudet kasvavat jälleen heinäkuun alussa, kun mannerkiinalaiset saavat sijoittaa Hongkongissa oleviin rahastoihin ja vastaavasti mannerkiinalaiset rahastot voivat myydä tuotteitaan Hongkongissa.
Pääomien vapaampi liikkuvuus pakottaa kuitenkin miettimään sitä, miten talouspolitiikkaa tehdään muuttuneessa ympäristössä. Jo nyt on nähtävissä, että entisen kaltainen elvytyspolitiikka ei enää ole yhtä tehokasta. Pääomaliikkeet ovat aikaisempaa tärkeämmässä asemassa valuuttakurssipolitiikassa ja ylipäänsä rahapolitiikassa.