BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/21

Kiinteät investoinnit (fixed asset investments, FAI) kasvoivat tammi-huhtikuussa 12 % vuodentakaisesta. Kasvu on hidastunut merkittävästi koko alkuvuoden ajan. Vuosi sitten kiinteät investoinnit kasvoivat tammi-huhtikuussa 17 %. Investointeja vetää alaspäin kiinteistöinvestointien kasvun pitkään jatkunut hidastuminen kiinteistömarkkinoiden edelleen hiljentyessä.

Kiinteät investoinnit eivät ole kasvaneet näin hitaasti ainakaan vuosikymmeneen. Vielä vuoden 2013 loppupuolella investoinnit kasvoivat yli 20 % vuodessa. Kasvun hidastuminen kertoo talousnäkymien vaisuuden lisäksi erityisesti talouden rakenteiden muutoksista. Kiinan talouden painopiste jatkaa siirtymistään teollisuuden investoinneista kulutukseen ja palveluihin. Investointien merkitys Kiinan talouden kehitykselle tulee hitaasti pienenemään.

Muutkin indikaattorit viittaavat talouskasvun hidastumiseen alkuvuonna. Teollisuustuotanto kasvoi vain 6 % vuodentakaisesta. Sähköntuotanto toipui hieman maaliskuun supistumisesta, mutta ei juurikaan kasvanut viime vuodesta. Vähittäiskauppa kasvaa edelleen taloutta ja käytettävissä olevia tuloja nopeammin. Vähittäiskauppa kasvoi huhtikuussa 10 % ja kasvu hidastui alkuvuonna vain hieman.

Huhtikuun ostopäällikköindeksit (PMI) viittaavat siihen, että teollisuustuotannossa voi olla odotettavissa pientä piristymistä. PMI:t kertovat myös talouden rakenteiden muutoksista: palvelusektorin näkymät pysyvät vahvoina, mutta uusien vientitilausten määrän uskotaan supistuvan.

Teollisuustuotanto, vähittäiskauppa ja kiinteät investoinnit
201521k1.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/20 Näytä viikkokatsaus 2015/22