BOFIT Viikkokatsaus 2015/07
Venäjän ulkomaankauppa supistui huomattavasti loka-joulukuussa
Venäjän tullin mukaan sekä tavaraviennin että -tuonnin arvo oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes 20 % ja joulukuussa peräti 25 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Kauppa IVY-maiden kanssa supistui vielä muuta kauppaa selvästi voimakkaammin etenkin Ukrainan-kaupan heikon kehityksen vuoksi. Loka-joulukuussa Venäjän tuonti Ukrainasta putosi puoleen ja vienti lähes 70 % vuotta aiemmasta. Venäjän kauppa supistui lähes kaikkien muidenkin maiden kanssa. Poikkeuksena kuitenkin tuonti Kazakstanista ja Sveitsistä kasvoi jopa viidenneksellä.
Venäjän viennin arvo supistui lähinnä halvemman öljyn sekä pienempien raakaöljyn ja maakaasun vientimäärien vuoksi. Urals-öljyn keskihinta oli loka-joulukuussa lähes kolmanneksen matalampi kuin vuotta aiemmin. Lisäksi raakaöljyn vientimäärä supistui lähes 7 % ja maakaasun vientimäärä miltei kolmanneksen. Öljytuotteita sitä vastoin vietiin 9 % enemmän, mutta myös niiden viennin arvo supistui alempien hintojen vuoksi. Monien metallien vientimäärät kasvoivat, esim. kuparia vietiin peräti lähes kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna. Myös hiiltä ja viljaa vietiin edellisvuotta enemmän.
Tuonnin arvo supistui loka-joulukuussa selvästi kaikissa tuoteryhmissä. Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonti väheni viidenneksellä vuotta aiemmasta. Myös monien kulutustavaroiden tuonti supistui huomattavasti: esim. elintarvikkeita, tekstiilejä ja henkilöautoja tuotiin yli 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tuontia vähensivät mm. ruplan heikentyminen ja elintarvikkeiden tuontirajoitukset.
Koko vuoden 2014 aikana Venäjän tavaraviennin arvo supistui 6 % ja oli 500 mrd. dollaria. Tavaratuonnin arvo oli 290 mrd. dollaria eli 10 % pienempi kuin vuotta aiemmin. EU-maiden osuus Venäjän kauppavaihdosta supistui hieman, mutta oli yhä lähes puolet. IVY-maiden osuus supistui 12 prosenttiin, kun taas APEC-maiden osuus nousi 27 prosenttiin. Venäjän suurin kauppakumppani oli edelleen Kiina, jonka osuus kasvoi runsaaseen 11 prosenttiin. Ulkomaankaupan tuoterakenne ei juuri muuttunut. Viennistä 70 % koostui öljystä ja kaasusta, muita tärkeimpiä tuotteita olivat metallit ja kemikaalit. Tuonnista puolet muodostui koneista, laitteista ja kuljetusvälineistä. Sekä kemiallisten tuotteiden että elintarvikkeiden osuus oli noin 15 %.