BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/05

Velka supistui etenkin vuoden 2014 toisella puoliskolla ja oli vuoden lopussa 548 mrd. dollaria eli hieman vajaat 30 % BKT:stä.

Pankkien ulkomainen velka väheni vuoden mittaan 43 mrd. dollarilla ja oli vuoden lopussa 171 mrd. dollaria. Valtaosa vähenemisestä johtui velkojen takaisinmaksuista pääasiassa vuoden toisella puoliskolla, sillä etenkin rahoitussanktioiden johdosta pankkien mahdollisuudet saada rahoitusta ulkomailta ovat muodostuneet heikoiksi. Myös ruplan voimakas heikentyminen pienensi vuoden toisella puoliskolla tuntuvasti pankkien dollareissa raportoitua velkaa, sillä velasta noin 15 % on ollut ruplamääräistä.

Yritysten ulkomainen velka pieneni viime vuonna 60 mrd. dollarilla, 376 mrd. dollariin. Supistuminen tuli valtaosin ruplan pudotuksesta, sillä yritysten ulkomaisesta velasta noin neljännes on ollut ruplamääräistä. Lisäksi, toisin kuin pankeilla, yritysten veloista peräti kolmannes on yritysryhmien sisäisiä eli ulkomaisten emo- ja tytäryritysten luottoja venäläisille tyttärilleen ja emoilleen. Tämän velan takaisinmaksuja on yritysryhmittymissä osin lykätty. Muita ulkomaisia velkojaan venäläiset yritykset maksoivat viime vuonna kohtalaisen vähän, joskin takaisinmaksut alkoivat lisääntyä vuoden toisella puoliskolla.

Tänä vuonna venäläisillä pankeilla ja yrityksillä on edessään ulkomaisten velkojen takaisinmaksuja tuoreimpien julkaistujen (viime vuoden lokakuun alun tilannetta kuvaavien) maksuaikatietojen mukaan yhteensä 108 mrd. dollaria ja lisäksi korkomaksuja 20 mrd. dollaria. Pankeilla on maksettavaa velkaa 37 mrd. dollaria ja yrityksillä 71 mrd. dollaria, josta muuta kuin yritysryhmittymien sisäisten velkojen maksuja on 48 mrd. dollaria.

Pankkien ja yritysten velkojen jälleenrahoituksen niukennuttua eräille ulkomaille velkaantuneille on myönnetty viime vuonna rahoitusta valtion varoista ja keskuspankista. Kaikkia velkojen takaisinmaksuja ei näillä näkymin tarvitse tänäkään vuonna rahoittaa valtiovallan lähteistä, sillä ulkomaisten velkojensa vastapainoksi pankeilla ja yrityksillä on kohtalainen määrä ulkomaisia varoja; esimerkiksi lyhytaikaisia talletuksia ulkomailla niillä oli noin 120 mrd. dollaria viime lokakuun alussa.

Venäläisten pankkien ja yritysten ulkomaiset velat vuosineljänneksen lopussa (31.12.2011–31.12.2014), mrd. USD

201505v.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2015/04 Näytä viikkokatsaus 2015/06