BOFIT Viikkokatsaus 2015/02
Venäjän talouden heikkoudet kärjistyivät viime vuonna
Perussyy talouskasvun jo vuosia kestäneeseen hidastumiseen on viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana rakentunut erikoislaatuinen talousjärjestelmä, joka ei kannusta normaaliin yritystoimintaan.
Entisen finanssiministerin Aleksei Kudrinin mukaan markkinamekanismit toimivat Venäjällä heikosti. Viime vuosien aikana valtion osallistumista talouteen on kasvatettu, ja taloutta dominoivat suuret valtion omistamat tai valtioon yhteydessä olevat yritykset, joilla ei ole painetta tehostaa tai modernisoida toimintaansa. Ne pyrkivät maksimoimaan valtiolta saatavia erilaisia etuisuuksia ja tukia ja pääsemään toimittajiksi julkisiin hankintoihin. Yritystoiminnan vääristyneet kannustimet leviävät toimitusketjujen kautta koko talouteen. Tällaisessa ympäristössä, jota lisäksi vaivaa instituutioiden kehittymättömyyden aiheuttama epävarmuus, yritystoiminta on lyhytjänteistä. Yritysten kannattaa tavoitella nopeita voittoja sen sijaan, että ne investoisivat tulevaisuutta varten.
Viime vuonna puhjennut Ukrainan kriisi kasvatti entisestään Venäjän taloudellisen toimintaympäristön epävarmuutta. Sekä kriisi että sitä seuranneet talouspakotteet ja vastapakotteet haittaavat talouskehitystä pitkälle tulevaisuuteen. Viimeinen pisara oli raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan jyrkkä aleneminen loppuvuonna.
Vaikeudet näkyivät ruplan kurssikehityksessä. Vuoden aikana rupla heikkeni Venäjän keskuspankin noteerausten mukaan euroon nähden 34 % ja dollariin nähden 42 %.
Markkinoilla ruplan heikkeneminen on jatkunut tammikuussa, ja kurssi on ollut koko ajan yli 70 ruplaa eurolta. Dollarikurssi on ollut 60 ruplan tienoilla tai vähän sen yli.
Ruplan kurssi 1.1.2014–7.1.2015 (käyrän laskiessa rupla vahvistuu)
Lähde: Thomson Reuters
Ruplan heikkeneminen on osaltaan johtunut raakaöljyn jatkuvasta halpenemisesta. Venäläinen vientiöljylaatu Urals halpeni viime vuoden aikana 52 % ja Pohjanmeren Brent 48 %. Urals seurailee Brentin hintaa, mutta on yleensä sitä pari dollaria halvempaa.