BOFIT Viikkokatsaus 13/2025

Venäjän kasvun ennustetaan hidastuvan



Venäjän talouden ja sotilaallisen kyvykkyyden näkymistä sekä sodan vaikutuksista venäläisten tulotasoon ja Venäjän talouteen keskusteltiin tällä viikolla BOFITin vuosittain järjestämässä Venäjä-tietoiskussa.  

BOFIT ennustaa Venäjän talouskasvun hidastuvan huomattavasti 

BOFITin tuoreessa ennusteessa Venäjän BKT:n kasvun odotetaan hidastuvan huomattavasti tänä vuonna 2 prosentin tuntumaan ja tulevina vuosina edelleen noin 1 prosenttiin. Venäjän kasvu on viime vuosina nojannut vahvasti valtion menojen lisäyksiin, joilla on tuettu sotaan liittyviä toimialoja.

Valtion menoja aiotaan lisätä edelleen tänä vuonna, mutta menonlisäyksillä on entistä vaikeampi saada aikaan kasvua. Venäjällä on pulaa työvoimasta ja tuotantokapasiteetti alkaa olla monilla aloilla täyskäytössä. Siksi talouden epätasapainot ovat pahentuneet. Inflaatio on kiihtynyt ja kuluttajahinnat nousivat tammi-helmikuussa jo 10 % vuotta aiemmasta. Inflaation hillitsemiseksi Venäjän keskuspankki on joutunut nostamaan ohjauskorkonsa historiallisen korkeaksi 21 prosenttiin.

Nopea inflaatio ja korkea korkotaso hillitsevät yksityistä kysyntää. Erityisesti yksityisen sektorin investointien odotetaan kehittyvän heikosti. Niitä rajoittavat korkeiden lainakustannusten lisäksi yritysten voittojen supistuminen, palkka- ja materiaalikustannusten nousu sekä veronkorotukset. Myös yksityisen kulutuksen kasvun odotetaan hidastuvan huomattavasti. Palkkojen kasvu vaimenee ja nopea inflaatio nakertaa ostovoimaa.

Kasvun hidastumisesta huolimatta Venäjä pystyy edelleen pitämään yllä ja rahoittamaan sodassa tarvitsemaansa tuotantoa. Valtiontalous on ollut viime vuosina alijäämäinen ja alijäämän odotetaan jatkuvan. Venäjällä on kuitenkin yhä mahdollisuuksia rahoittaa alijäämää. Valtio aikoo lisätä velanottoa kotimarkkinoilta. Lisäksi alijäämää voidaan rahoittaa öljyrahastoon säästetyillä varoilla, sillä rahaston likvidien varojen arvo on edelleen lähes 2 % BKT:stä.

Vaikka kasvun odotetaan hidastuvan huomattavasti, varsinaista talouskriisiä ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. Riskit ennustettua heikommasta kehityksestä ovat kuitenkin erittäin suuret niin kauan kuin Venäjä jatkaa sotaa Ukrainassa.   

BOFIT ennustaa Venäjän talouskasvun hidastuvan huomattavasti

Lähteet: Rosstat, BOFIT Venäjä-ennuste 1/2025.

Keskustelut tulitauosta jatkuvat Yhdysvaltain johdolla 

Pysyvä ja oikeudenmukainen rauhansopimus näyttää tässä vaiheessa vaikealta saavuttaa, mutta viime aikoina on Yhdysvaltojen johdolla käyty neuvotteluja mahdollisesta tulitauosta. Tulitauko voisi helpottaa Venäjän talouteen kohdistuvia paineita, koska talouden epätasapainot eivät enää kärjistyisi taistelujen tauotessa. Ainakin lyhyellä aikavälillä kokonaistaloudelliset vaikutukset voisivat kuitenkin jäädä rajallisiksi, koska Venäjä pitäisi edelleen yllä sodankäyntikapasiteettiaan.

Tulitaukoneuvottelujen yhteydessä Venäjä on vaatinut myös pakotteiden purkamista. Jos pakotteita höllennettäisiin tulitauon yhteydessä, Venäjä voisi rakentaa uudelleen taloudellisia puskureitaan. Niitä voitaisiin hyödyntää sodan jatkuessa, jos tulitauko jäisi väliaikaiseksi.  

EU:n pakotteiden höllentämiseen ei tällä hetkellä näytä olevan edellytyksiä, mutta Yhdysvaltain hallinto on viitannut saattavansa olla valmis keskustelemaan omien pakotteidensa lievennyksistä osana tulitaukoneuvotteluja. Yhdysvaltojen kannalta Venäjän taloudellinen merkitys on perinteisesti ollut hyvin pieni. Vuonna 2021 Venäjän osuus Yhdysvaltain tavaraviennistä oli 0,4 % ja ulkomaille tehdyistä suorista sijoituksista 0,2 %.      

Sodan vuoksi kärjistynyt työvoimapula on nostanut venäläisten tuloja

Venäjän reaaliset käytettävissä olevat tulot palasivat vuoden 2013 tasolle vasta kymmenen vuoden jälkeen, mutta ovat nousseet nopeasti Venäjän täysmittaisen hyökkäyksen jälkeen. Venäläisten tulokehitykseen vaikuttaa ennen kaikkea työvoimapula, jota sotatilanteen aiheuttama maastamuutto ja armeijan tarpeet ovat kärjistäneet. Erityisesti palkkatulot ovat nousseet nopeasti. Suurimmat palkankorotukset on nähty sotateollisuuteen kytkeytyneillä teollisuudenaloilla ja sotateollisuuteen keskittyneillä alueilla. Kyselytutkimukset osoittavat, että vuosina 2022–2023 venäläisten tyytyväisyys on kasvanut sotateollisuuteen keskittyneillä alueilla (BOFIT Policy Brief 08/2025).

Virallisen määritelmän mukaan köyhyysrajan alapuolella eli Venäjällä 10,5 miljoonaa ihmistä eli noin 7 % väestöstä vuonna 2024. Viime vuonna köyhyysraja oli 15 550 ruplaa kuukaudessa (155 dollaria). Venäjän köyhyystilastoja on kritisoitu metodologisten muutosten ja liian matalan köyhyysrajan vuoksi. Kriitikoiden mukaan köyhiä on Venäjällä todellisuudessa selvästi tilastoitua enemmän.

Myös kansalaisille tehdyt kyselytutkimukset viittaavat siihen, että virallisia tilastoja paljon suurempi osa väestöstä kärsii köyhyydestä. Venäjän keskuspankin tilaaman kyselytutkimuksen mukaan helmikuussa 2025 yli neljäsosalla väestöstä rahat riittävät korkeintaan ruokaan ja noin 7 %:lla ei ole rahaa edes ruokaan. Tällä mittarilla köyhyyden vähentyminen on pysähtynyt vuoden 2024 aikana. Yhtenä selittävä tekijänä on todennäköisesti monien peruselintarvikkeiden hintojen nousu.

Kyselytutkimuksen mukaan neljäsosalla venäläisistä rahat riittävät vain ruokaan

Lähteet: Infom, Venäjän keskuspankki, BOFIT.