BOFIT Viikkokatsaus 40/2024

Markkinoilla innostuttiin Kiinan tukitoimista



Kiinalaisyhtiöiden osakekurssit ampaisivat nousuun sen jälkeen, kun viranomaiset ilmoittivat talouden tukitoimista syyskuun lopulla (ks. Viikkokatsaus 40/2024). Maanantaina (30.9.) Shanghain pörssin pääindeksi oli 21 % ja Shenzhenin pörssin pääindeksi 29 % korkeammalla kuin viikkoa aiemmin. Loppuviikon (1.–7.10.) markkinat ovat olleet kiinni kansallispäivän lomien takia. Myös kaupankäynti oli vilkasta. Osakekaupan määrä Manner-Kiinan pörsseissä lähes kaksinkertaistui alkuvuoteen verrattuna.

Osana viime viikon tukitoimia keskuspankki ilmoitti lanseeraavansa uusia rahapolitiikkainstrumentteja osakemarkkinoiden tukemiseen. Ensimmäinen näistä on tietyille rahoitusmarkkinatoimijoille, kuten rahastoille ja vakuutusyhtiöille, suunnattu omaisuuserien vaihto-ohjelma (swap facility), jossa yhtiöt voivat saada likvidejä ja vähäriskisiä omaisuuseriä (kuten valtionlainoja) keskuspankista suurempiriskisiä eriä (kuten osakkeita) vastaan. Ohjelma on keskuspankin mukaan alustavasti kooltaan 500 mrd. juania (64 mrd. euroa) ja sitä voidaan tarvittaessa kasvattaa. Omaisuuserien vaihdosta saadut varat tulee sijoittaa osakemarkkinoille. Toimi on todennäköisesti suunnattu nk. Kansalliselle tiimille, joka koostuu suurista valtio-omisteisista markkinatoimijoista, joita Kiinassa usein kehotetaan tukemaan osakemarkkinoita, kun kehitystä pidetään liian heikkona. Toisen instrumentin kautta keskuspankki tarjoaa pankeille rahoitusta, jotta ne voivat lainata yrityksille ja suurille osakkeenomistajille rahaa omien osakkeiden takaisinostoon. Tähän on varattu 300 mrd. juania (38 mrd. euroa). Tarkkoja tietoja kummastakaan ohjelmasta tai niiden ehdoista ei ole kerrottu. Sijoittajat kuitenkin näyttävät ainakin hetkellisesti uskovan näiden ja muiden politiikkatoimien kykyyn piristää markkinoita. Manner-Kiinan osakemarkkinakehitys on viime vuodet ollut heikkoa, eikä markkinoilla nähty toipumista koronasulkujen avautumisen jälkeen. Ennen viime viikon nousua osakekurssit olivat keskimäärin yli 30 % matalammalla kuin vuoden 2022 alussa. 

Myös muualle listattujen kiinalaisyritysten osakekurssit piristyivät huomattavasti. Hongkongin Hang Seng indeksi oli keskiviikkona (2.10.) 24 prosentin ja Hongkongiin listattujen mannerkiinalaisyritysten indeksi 26 prosentin kasvussa viime viikon maanantaihin (23.9.) verrattuna. Erityisesti Hongkongissa nousivat sinne listatut kiinalaisrakennuttajat (+61 %), joiden osakkeiden arvo on sulanut viimeisen reilun kolmen vuoden aikana ja on yhä 75 % pienempi kuin keväällä 2021. S&P/BNY Mellon China ‑indeksi, joka koostuu kiinalaisyhtiöiden osakkeista Yhdysvaltojen pörsseissä, on sekin noussut viimeisen reilun viikon aikana 37 %. Siitä, miten viimeaikaiset toimet ovat vaikuttaneet ulkomaisten sijoittajien kiinnostukseen sijoittaa Manner-Kiinan pörsseihin Hongkongin yhteistyöohjelman (Stock Connect) kautta, ei ole saatavilla tietoja, sillä päivittäisten tietojen julkaiseminen osakeostoista ja myynneistä lopetettiin elokuussa. Tällä todennäköisesti haluttiin vähentää huomiota ulkomaisten sijoitusten vähenemiseltä.

Kiinalaisyritysten osakekurssit nousivat Shanghain ja Shenzhenin lisäksi myös Hongkongissa ja Yhdysvalloissa

Lähteet: Macrobond ja BOFIT. 

Valuuttamarkkinoilla juanin kurssi on vahvistunut dollaria vastaan heinäkuusta lähtien, mikä johtuu dollarin yleisestä heikkenemisestä. Maanantaina (30.9.) dollarilla sai 7,01 juania, mikä on 4 % vähemmän kuin heinäkuun huipussaan. Kiinan kauppapainotettu nimellinen valuuttakurssi (NEER) on suunnilleen heinäkuun tasolla. Myös euroa vastaan juan on pysynyt kuluvan vuoden suunnilleen muuttumattomana. Kiinan viranomaiset ja markkinat keskittyvät dollarikurssiin ja sen ohjaaminen on keskuspankin tehtävä. Dollarikurssin vahvistuminen on mahdollistanut rahapolitiikan keventämisen. Alkuvuonna Kiina on joutunut hillitsemään valuuttakurssin heikkenemistä, mitä rahapolitiikan keventäminen vain lisää ja samalla kasvattaa huolta mittavasta pääoman ulosvirrasta.

Juan on viime kuukausina vahvistunut dollaria vastaan, mutta kauppapainotettu kurssi (NEER) on pysynyt suunnilleen muuttumattomana
 

Lähteet: Macrobond, BIS ja BOFIT.