BOFIT Viikkokatsaus 2024/36

Suomen tavaravienti Kiinaan vetää edelleen heikosti



Suomen tullin mukaan tammi-kesäkuussa tavaroita vietiin Kiinaan 1,7 mrd. eurolla, mikä oli 11 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan Suomen koko tavaravienti supistui Kiina-vientiä vähemmän (-8 %) ja Kiinan osuus Suomen vientimarkkinasta jatkoi pienemistään (alkuvuonna osuus 4,8 %). Ensimmäisellä neljänneksellä luultavasti lakkojen häiritsemänä tavaravienti jäi erittäin vaatimattomiin lukemiin, kun taas toisella neljänneksellä tavaraa lähti Kiinaan viime vuotta enemmän. Samaan aikaan Suomen vienti Yhdysvaltoihin on vetänyt vahvasti. Alkuvuonna Yhdysvaltoihin vietiin tavaraa lähes kaksi kertaa enemmän kuin Kiinaan arvolla mitattuna.

Tammi-kesäkuussa Suomen Kiinan-viennin suurimmista eristä sellua (CN4703, osuus viennistä 30 %) vietiin arvossa mitattuna 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös sellun vientimäärä supistui yli 10 %. Myös koneiden ja mekaanisten laitteiden (CN84, osuus viennistä 20 %) viennin arvo supistui reilusti (-15 %). Sähkölaitteiden (CN85, osuus viennistä 11 %) viennin arvo pysyi ennallaan vuotta aiempaan nähden, kun taas optisten-, mitta- ja lääketieteellistenlaitteiden (CN90, osuus viennistä 9 %) viennin arvo sen sijaan kasvoi 18 %. Suuremmista vientieristä nopeimmassa kasvussa on ollut nikkelimalmi (CN2604), jota vietiin sekä arvolla että määrällä mitattuna puolessa vuodessa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä ja sen osuus Suomen koko Kiinan viennistä oli peräti 6 %.

Tavaratuonnissa Kiina on sen sijaan vahvistanut edelleen asemiaan. Tammi-kesäkuussa Suomi toi tavaraa Kiinasta 3,5 mrd. eurolla, mikä on karkeasti yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Kun samaan aikaan Suomen tavaratuonti kokonaisuudessa supistui 8 %, Kiinan osuus tuonnistamme nousi lähes 10 prosenttiin. Sähkökoneet ja -laitteet (CN85) kattavat tuonnista 40 % ja niiden tuonti kasvoi alkuvuonna 6 % vuotta aiemmasta. Muista tuoteryhmistä sähkömoottoristen henkilöautojen tuonnin arvo kaksinkertaistui.

Palveluissa vientimme Kiinaan kaksinkertaistui alkuvuonna lähes noin miljardiin euroon. Tilastokeskus julkaisee tarkempia tietoja palveluviennin rakenteesta vasta myöhemmin, mutta luultavasti nopean kasvun taustalla se, että Nokia pääsi tammi-helmikuussa sopuun kiinalaisten matkapuhelinvalmistajien OPPOn ja Vivon kanssa Nokian omistamien patenttien käytöstä. Sopimuksen myötä kiinalaistoimijat joutuivat maksamaan lisenssimaksuja myös takautuvasti. Palvelutuonti puolestaan väheni alkuvuonna 14 % vuotta aiemmasta vajaaseen 600 miljoonaan euroon.

Sekä Suomen tavaratuonnista että -viennistä Intia on kattanut tänä vuonna yhden prosentin. Tuonti Intiasta on ollut reippaassa reilun 20 prosentin kasvussa vuotta aiemmasta, kun taas vienti on supistunut reilusti (-35 %) viime vuoden huipun jälkeen. Myös palveluviennissä Intian osuus on 1 % viennistämme, kun taas palvelutuonnissa Intia on Kiinan veroinen hankintamaa noin 3 prosentin osuudella.

Suomen tavara- ja palvelukauppa Kiinan, Intian ja Yhdysvaltojen kanssa vuosineljänneksittäin
202436_Ki4.png
Lähteet: Suomen Tilastokeskus ja BOFIT.