BOFIT Viikkokatsaus 2024/34

Kiinan taloudessa ei selkeitä muutoksia parempaan



Kiinan teollisuustuotannon reaalikasvu oli heinäkuussa 5,1 % vuotta aiemmasta. Kasvu on selvästi hidastunut alkuvuoden aikana, sillä vuoden alussa teollisuus porskutti jopa seitsemän prosentin kasvuvauhdilla. Kiinan teollisuustuotantoa on tukenut erityisesti ulkomaankauppa, ja sitä puolestaan on edistänyt heikon juanin tuoma hintakilpailuetu. Kiinan dollarimääräisen tavaraviennin arvo kasvoi heinäkuussa 6,7 % vuodentakaisesta (juaneissa +6,1 %), kun taas tammi-heinäkuun viennin arvo oli 2,2 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Tavaratuonnin dollarimääräinen arvo puolestaan kasvoi heinäkuussa 7,3 % (juaneissa +6,7 %) ja koko alkuvuonna 2,3 % vuotta aiemmasta. Tuonnin piristyminen ei kuitenkaan kuvasta huomattavasti vilkkaampaa kotimaista kulutuskysyntää, sillä erityisesti autoteollisuuteen ja teknologiaan liittyvät komponentit olivat suurempien tuontilukujen taustalla. Kiinteät investoinnit lisääntyivät nimellisesti 3,6 % tammi-heinäkuun aikana, kun koko viime vuoden aikana kasvu ylsi noin kolmeen prosenttiin. Teollisuus oli avainasemassa tukemassa investointeja, kun taas palvelusektorin investoinnit pysyivät alle viimevuotisen tason.

Kiinan vähittäiskauppa piristyi hieman aiemmasta, tosin sen reaalikasvu oli edelleen sangen vaimeaa, arviolta noin 2,2 % vuodentakaisesta. Kaupunkiväestön työttömyysaste puolestaan nousi heinäkuussa 5,2 prosenttiin, pysyteltyään viidessä prosentissa aiempien kolmen kuukauden aikana. Samalla nuorisotyöttömyys hyppäsi 17,1 prosenttiin kesäkuun 13,2 prosentista, mikä osittain johtuu vastavalmistuneiden siirtymisestä työvoimaan. Kuluttajien luottamus Kiinassa on ollut alhainen pitkään. Tämän taustalla on erityisesti kiinteistömarkkinoiden alamäki, sillä valtaosa kotitalouksien varallisuudesta on sidottuna kiinteistöihin. Monista tukitoimista huolimatta heinäkuun kiinteistösektorin tilaa kuvaavat tilastot pysyivät heikkoina, tosin supistuminen on hieman hidastunut. Kiinan tilastoviranomaisen mukaan pinta-alalla mitattuna kiinteistöjä myytiin heinäkuussa noin 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin (-19 % tammi-heinäkuussa) kun taas asuntokaupan arvo supistui heinäkuussa noin 16 % vuodentakaisesta (-24 % tammi-heinäkuussa). Asuntojen hinnat ovat myös jatkaneet laskuaan, tosin luotettavia maanlaajuisia tilastoja hintakehityksestä ei ole saatavilla. 

Inflaatiopaineita ei Kiinassa tilastojen mukaan juurikaan ole. Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 0,5 % vuodentakaisesta, kun taas tuottajahinnat laskivat 0,8 %. Kiinan keskuspankki kevensikin rahapolitiikkaansa hieman heinäkuussa talouden pönkittämiseksi. Vaikutukset voivat kuitenkin jäädä pieniksi, sillä rahoituksen kysyntä pysyy maltillisena aiempiin vuosiin verrattuna. Keskuspankin käyttämä kokonaisrahoituskanta (AFRE), joka kuvaa rahoitusta kotitalouksille, valtiolle, ja rahoitussektorin ulkopuolisille yrityksille, oli heinäkuussa 396 000 mrd. juania, 8,2 % enemmän kuin vuotta aiemmin (+9,2 % heinäkuussa 2023). Kasvun takana on erityisesti julkishallinnon ottama velka, sillä se kasvaa noin 15 prosentin vuosivauhtia. Pankkilainakannan kasvu on jatkanut hidastumistaan pidemmän aikaa. Heinäkuussa se kasvoi 8,7 % vuodentakaisesta, kun vuotta aiemmin vastaava kasvulukema oli 11,5 %. Kotitalouksille myönnettyjen lainojen kanta supistui heinäkuussa edelliskuukaudesta, ja vuosikasvukin on hidastunut alle prosenttiin.

Reaalisia vuosimuutoksia ja kuluttajahinnat, %
202434_Ki1.png
Lähteet: Kiinan tilastovirasto, Kiinan tulli, WTO, CEIC ja BOFIT.