BOFIT Viikkokatsaus 2024/32
Kivihiili edelleen Kiinan tärkein energialähde mittavista uusiutuvan energian investoinneista huolimatta
Kiina on maailman ylivoimaisesti suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Vaikka uusia hiilivoimaloita otettiin käyttöön viime vuonna yhtä paljon kuin muualla maailmassa yhteensä, maa on viime vuosina panostanut voimakkaasti myös uusiutuvaan energiaan. Kiinan hallinto on kohdistanut lukuisia tukitoimia puhtaaseen energiaan, ja Kiinan investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat maailman suurimmat. Kiina on asettanut kaksi tavoitetta: päästöhuipun saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä. Heinäkuussa pidetyn kolmannen täysistunnon julkilausuman ja sen jälkeen julkaistujen suunnitelmapaperien mukaan vihreän siirtymän edistäminen ja päästöjen vähentäminen ovat myös jatkossa tärkeitä tavoitteita.
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreen energiainvestointiraportin mukaan Kiina on rakentanut merkittävästi lisää uusiutuvan energian kapasiteettia ja sen investoinnit puhtaaseen energiaan kattavat yhden kolmasosan koko maailman puhtaan energian investoinneista. Vuonna 2023 Kiinassa asennettiin yhtä paljon uusia aurinkopaneeleita kuin koko maailmassa vuonna 2022. IEA:n mukaan myös uusia tuulivoimaloita rakennettiin vajaat 70 % enemmän kuin 2022 ja Kiina on viiden vuoden aikana lisännyt ydinenergian käyttöä enemmän kuin yksikään toinen maa. Kiina saavuttaa myös tänä vuonna tavoitteensa tuuli- ja aurinkovoiman kapasiteetin kasvattamisesta 1 200 gigawattiin, vaikka tavoitteen takaraja oli vuodessa 2030.
British Petroleumin (BP) pitkään julkaisema vuosittainen maailman energiakatsaus on siirretty Energiainstituutille (Energy Institute, EI). Se julkaisi heinäkuun alussa uuden katsauksen energian tuotannosta, -kulutuksesta ja kauppavirroista. Raportin mukaan Kiinan uusiutuvan energian kulutuksen vuosikasvu oli noin 8 % vuonna 2023 ja viime vuonna Kiinan osuus koko maailman uusiutuvan energian kulutuksesta oli noin 31 %.
Uusiutuvan energian satsauksista huolimatta Kiina tuottaa eniten hiilidioksidipäästöjä koko maailmassa. EI:n energiakatsauksen mukaan Kiinan energiankulutus kasvoi viime vuonna noin 7 % ja Kiinan osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä oli noin 32 %. Puhtaan energian investointien ohella Kiina on myös jatkanut investointeja fossiiliseen energiaan - erityisesti kivihiileen. Kiinan koko viime vuoden energiankulutuksesta (171 eksajoulea) suurin osa katettiin kivihiilellä (92 eksajoulea), ja sen kulutus kasvoi vuonna 2023 noin 5 %. Toiseksi eniten Kiinassa kulutettiin öljyä (32 eksajoulea) ja kolmanneksi suurimpana olivat uusiutuvat energiat (16 eksajoulea). Kiinan kivihiilentuonti kasvoi viime vuonna voimakkaasti, kun hiilen hinta kansainvälisillä markkinoilla oli houkutteleva kotimaiseen hiileen verrattuna ja Kiinaan tuodun kivihiilen osuus oli vuonna 2023 noin kolmasosa koko maailman hiilentuonnista.
Energiaan ja päästöihin keskittyneen CREA-tutkimuslaitoksen mukaan merkittävässä osassa päästöjen vähentämisessä on Kiinan terästeollisuus, joka tuottaa yli puolet maailman terästuotannosta. Kiina on ilmoittanut aikovansa vuosina 2024–2025 vähentää terästeollisuuden hiilipäästöjä 53 miljoonaa tonnia viime vuoteen verrattuna. Kiina ei olekaan vuoden 2024 alkupuoliskolla antanut lupaa rakentaa yhtäkään uutta hiilivetoista teräksen tuotantolaitosta.
Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat suurimmat koko maailmassa
Lähteet: Energiainstituutti ja BOFIT.