BOFIT Viikkokatsaus 2024/32

Kiinan tekemät suuret suorat sijoitukset ulkomaille vähenivät alkuvuonna, tosin sijoitukset Eurooppaan kasvoivat



Ajatushautomo American Enterprise Institute kokoaa tilastoja Kiinan tekemistä yli 100 miljoonan dollarin suuruisista suorista sijoituksista ulkomaille. Niiden mukaan vuoden 2024 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Kiina investoi ulkomaille 27 miljardilla dollarilla, mikä on 13 % vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2023. Viime vuoden aikana Kiinan tekemät suorat sijoitukset ulkomaille osoittivat elpymisen merkkejä monen vaisun vuoden jälkeen, mutta toipuminen voi jäädä lyhytaikaiseksi. Alkuvuoden laskun taustalla ovat erityisesti vähentyneet investoinnit Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Lähi-itään. Euroopasta on kuitenkin tullut Kiinalle tärkeämpi kohde, sillä investoinnit kasvoivat 26 % ensimmäisen puolen vuoden aikana viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös investoinnit Aasian kasvoivat reippaasti (+30 %). On kuitenkin hyvä muistaa, että suuret sijoitukset eivät jakaudu tasaisesti koko vuodelle, joten alkuvuoden luvut antavat vain hyvin karkeita viitteitä koko vuoden sijoitustoiminnasta.

Tämän vuoden aikana huomattava osa Kiinan sijoituksista on kohdistunut Aasiaan (osuus 41 %) sekä Eurooppaan (32 %) kun taas esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan meni vain 4 % investoinneista. Kiinaa ovat houkutelleet Euroopassa erityisesti autoteollisuus (60 % investoinneista) ja energiasektori (24 %), joissa erityisesti sähköautot ja uusiutuva energia ovat ottaneet jalansijaa. Iso-Britannia on ollut tänä vuonna Kiinan mieleen, sillä maa on vastaanottanut yli puolet (56 %) Kiinan sijoituksista Eurooppaan, mutta myös Slovakia on saanut huomattavan osan (20 %). Suomeen suuntautui alkuvuonna 220 miljoonan euron arvosta kiinalaista sijoituspääomaa, mikä liittyi Amer Sportsin listautumisantiin. Kaiken kaikkiaan vähän reilu puolet Eurooppaan suuntautuneista kiinalaissijoituksista oli ns. uusinvestointeja (greenfield) ja loput yritysostoja.

Kiina-tutkimukseen erikoistuneen MERICSin alkukesällä julkaisemassa raportissa todettiin, että kiinalaisinvestoinnit erityisesti sähköautoihin liittyviin tuotantoketjuihin jatkavat todennäköisesti kasvuaan Euroopassa (ks. BOFIT Viikkokatsaus 2024/26). Samanaikaisesti terveydenhuollon ala, kulutustuotteet sekä informaatio- ja kommunikaatioteknologia pysyvät kiinalaissijoittajien suosiossa. Sähköautojen ja niihin liittyvien osien lisäksi MERICS nostaa erityisesti esille lääketieteelliset laitteet keskeisenä kiinnostuksen kohteena, sillä ne ovat houkutelleet valtaosan terveydenhuollon alalle menevistä kiinalaissijoituksista viimeisen muutaman vuoden aikana. MERICS huomauttaa, että ulkomailta tulevien investointien valvonta ja seulonta tullee lisääntymään EU:ssa.      

Kiinan suorien ulkomaiset sijoitusten kohdemaat Euroopassa tammi-kesäkuussa 2024
202432_Ki1.png
Lähteet: American Enterprise Institute ja BOFIT.