BOFIT Viikkokatsaus 2024/30
Teknologia, omavaraisuus ja kansallinen turvallisuus dominoivat Kiinan johdon asettamia talouspolitiikan suuntaviivoja
Viiden vuoden välein järjestettävä Kiinan kommunistisen puolueen kolmas täysistunto – yksi maan tärkeimmistä talouspoliittisista kokouksista – pidettiin 15.7.–18.7. Pekingissä. Siihen osallistui useampi sata Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsentä tavoitteenaan määrittää maan keskipitkän aikavälin talouspoliittiset suuntaviivat ja tavoitteet. Poikkeuksellista oli kolmannen täysistunnon myöhäinen ajankohta. Se on aina ennen järjestetty syksyisin, mutta nyt täysistunto pidettiin yli puoli vuotta myöhässä. Myöhästymisen syyksi mediassa spekuloitiin muun muassa mahdollisuudesta, että Kiinan johto olisi valmistellut merkittäviä rakenteellisia talousuudistuksia. Sellaiset jäivät kuitenkin julkistamatta ja Kiina tyytyy jatkamaan talouden modernisointia tekemällä lukuisia pieniä muutoksia.
Yleisesti ottaen kolmas täysistunto vahvisti Kiinan hallinnon halun jatkaa ja syventää jo meneillään olevia talousuudistuksia, tarkoituksenaan rakentaa ”laadukas sosialistinen markkinatalous”. Presidentti Xi Jinpingin luotsaama talouspolitiikka keskittyy jatkossakin teknologiaan, omavaraisuuteen ja kansalliseen turvallisuuteen. Nämä teemat toimivat punaisena lankana kaikissa 300 yhteiskunnan modernisointiin keskittyvässä uudistuksessa, jotka Kiina mainitsi virallisessa tiedonannossaan ja päätöslauselmassaan.
Huomattavimmat uudistukset voidaan karkeasti jaotella kolmeen kategoriaan: 1) yksityiseen sektoriin liittyvät uudistukset, 2) kansalaisten toimeentuloon liittyvät toimet sekä 3) verouudistukset. Ensimmäiseen kategoriaan liittyen täysistunto lupasi tukea yksityisen sektorin luottamusta muun muassa erinäisillä lakiuudistuksilla, poistamalla markkinoille pääsyn esteitä niin kotimaisille kuin ulkomaisille yrityksille, tukemalla teknologisiin läpimurtoihin pyrkiviä yrityksiä sekä kannustamalla pääomasijoituksia strategisille sektoreille. Kansalaisten toimeentuloon liittyviä uudistuskohteita on lukuisia. Kiinan hallinto aikoo tukea yliopistoista valmistuvien nuorten työllisyyttä, vähentää alityöllisyyttä, uudistaa sosiaaliturvaa ja kotitalouksien rekisteröintijärjestelmää (hukou), ratkaista kiinteistösektorin ongelmia ja edistää maaseudun elinolosuhteita. Lisäksi se lupaa etsiä keinoja, joilla kaupunkeihin muuttaneet maaseudun asukkaat voisivat hyötyä omistuksistaan maaseudulla, kuten mahdollistamalla maaseutukodin antamisen vuokralle tai maankäyttöoikeutensa myynnin. Asiakirjoissa puhutaan myös ”vapaaehtoisesta ja joustavasta” eläkeiän nostosta, muttei tarkenneta mitä se tarkoittaa. Verotukseen liittyviin toimenpiteisiin puolestaan sisältyvät mm. paikallishallintojen verotusoikeuden ja veronsiirtojen uudistaminen, verouudistukset kansalaisten epätasa-arvon vähentämiseksi sekä toimet aluehallintojen piilovelan pienentämiseksi.
Kolmannen täysistunnon anti pysyi perinteitä seuraten varsin visionaarisella tasolla. Suunnitelluissa uudistuksissa ei ollut varsinaisia yllätyksiä, sillä vastaavista toimenpiteistä on keskusteltu jo useamman vuoden ajan. Nähtäväksi jää mitkä uudistukset pannaan toimeen ja millä tasolla.