BOFIT Viikkokatsaus 2022/46
Kiinassa uusi korona-aalto, koronasääntöihin muutoksia
Marraskuun aikana todetut koronatapaukset ovat olleet jyrkässä nousussa. Päiväkohtainen todettujen tartuntojen määrä ylitti kuluvalla viikolla 20 000, joista valtaosa oli oireettomia. Uusia koronakuolemia ei ole raportoitu kevään jälkeen. Tartuntoja on nyt jokaisessa provinssissa, mutta selvästi eniten etelän Guangdongissa, noin kolmasosa kaikista todetuista tartunnoista. Talouden koolla mitattuna Guangdong on Kiinan suurin provinssi ja nyt sen keskus Guangzhou on joutunut rajoittamaan merkittävästi ihmisten liikkumista useilla alueilla. Gavagal Draconomicsin keräämien tietojen mukaan lokakuun lopussa sadassa Kiinan suurimmassa kaupungissa oli lähes jokaisessa käytössä jonkinlaisia koronarajoitteita. Yhtä laajasti rajoitteita oli käytössä viimeksi maaliskuussa. Tällä hetkellä rajoitteiden tiukkuus on kuitenkin keskimäärin maltillisempi kuin keväällä.
Samalla kun korona-aalto on voimistunut, viranomaiset ilmoittivat 11.11. muutoksista koronasääntöihin, joilla koronapolitiikkaa ”optimoidaan”. Tarkoitus on saada nykyinen nollakoronapolitiikka toimimaan paremmin, ei luopua siitä. Muutoksia tehtiin yhteensä 20. Altistuneiden karanteenimajoitusaikaa lyhennettiin 2 päivällä ja nyt altistuneen pitää olla virallisessa karanteenimajoituksessa 5 päivää ja 3 päivää kotikaranteenissa. Sama sääntö koskee ulkomailta tulevia, joilta ennen lentämistä vaadittujen PCR-testien määrää laskettiin kahdesta yhteen. Koko kaupungin kattavia massatestauksia tehdään jatkossa vain tietyissä tapauksissa. Jatkossa ei myöskään enää selvitetä niitä ihmisiä, jotka ovat olleet lähikontaktissa koronalle altistuneille. Viranomaiset korostivat myös tarvetta lisätä terveydenhuollon kapasiteettia, koronarokotuksia ja koronan hoitoon tarvittavien laitteiden määrää. Uusia määräyksiä on viety heti käytäntöön. Esimerkiksi Shijiazhuangissa julkisessa liikenteessä matkustajilta ei enää tarkasteta koronatestin tulosta ja Shanghaissa ala- ja yläkouluikäisiä lapsia testataan enää kolme kertaa viikossa aiemman viiden sijaan.
Sääntömuutokset ovat tervetulleita, mutta nollakoronalinja jatkuu edelleen. Viranomaiset ovat todenneet, että muutosten päätarkoitus on helpottaa paikallishallintojen tilannetta. Vanhat säännöt olivat erittäin kalliita toteuttaa ja uudet säännöt vapauttavat paikallishallintojen resursseja tehokkaampaan käyttöön. Monet paikallishallinnot ovat taloudellisesti tiukoilla ja painivat jo ennen koronapandemiaa suurten velkojensa kanssa. Tämä on heijastunut mm. koronarokotteita valmistaviin yrityksiin, joiden myyntitulot ovat kaksinkertaistuneet vuodessa yli 5 mrd. euroon. Kiinan tiukan koronapolitiikan taloudelliset seuraukset ovat olleet merkittäviä, kun ne ovat häirinneet ihmisten elämää ja yritysten liiketoimintaa laajasti sekä ylläpitäneet epävarmuutta. Uudet säännöt tuovat pientä helpotusta tähän.
Kiinan virallisesti raportoimat koronatartunnat voimakkaassa nousussa
Lähteet: Kiinan kansallinen terveyskomissio, CEIC ja BOFIT.