BOFIT Viikkokatsaus 2022/37
Venäjän vaihtotase oli yhä reilusti ylijäämäinen elokuussa
Venäjän keskuspankin ennakkoarvion mukaan ylijäämä oli elokuussa 16,5 mrd. dollaria. Ylijäämä oli selvästi pienempi verrattuna viime kuukausien huippulukemiin, mutta edelleen historiallisesti korkealla tasolla. Tammi-elokuussa ylijäämää kertyi noin 180 mrd. dollaria. Ylijäämä on tänä vuonna myös vaihdellut poikkeuksellisen paljon kuukausittain. Se voi heijastaa sodasta johtuvaa poikkeuksellista tilannetta, mutta liittyä myös tilastointiongelmiin. Venäjän tulli on lopettanut ulkomaankauppatilastojen julkaisemisen ja keskuspankki julkaisee maksutaseesta vain supistetun version.
Venäjän ulkomaankaupan kehitystä sodan jälkeen on kartoitettu tuoreessa BOFIT Policy Briefissa. Kauppavirtoja on arvioitu kauppakumppaneiden tilastojen pohjalta, koska venäläisiä tilastoja ei ole enää saatavilla. Venäjän tuonti supistui jyrkästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta elpyi kesällä. Kesäkuussa tuonnin arvo oli kuitenkin yhä lähes 40 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Etenkin teknologiatuotteiden tuonti on supistunut voimakkaasti. EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden maiden vientirajoitteet kohdistuvat erityisesti teknologiatuotteiden vientiin Venäjälle.
Sitä vastoin Venäjän vientitulot ovat kasvaneet myös sodan alkamisen jälkeen korkeiden raaka-ainehintojen vetämänä. Useimmissa EU:n venäläisille tavaroille asettamissa tuontirajoituksissa on siirtymäaikoja, joten niiden vaikutus Venäjän vientiin on toistaiseksi ollut rajallinen. Esim. raakaöljyn tuontikielto on tulossa voimaan vasta joulukuussa ja öljyjalosteiden tuontikielto helmikuussa 2023. EU:n raakaöljyn tuontimäärä Venäjältä on supistunut viime kuukausina sotaa edeltävästä tasosta, mutta etenkin Kiina ja Intia ovat lisänneet öljyn tuontia Venäjältä.
Venäjän vaihtotaseen ylijäämä oli elokuussa edelleen mittava
Lähteet: Macrobond, Venäjän keskuspankki, BOFIT.