BOFIT Viikkokatsaus 2022/36

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät alustavaan sopuun tilintarkastuskiistassa, mutta muilta osin jännitteet maiden välillä eivät ole lientyneet



Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat elokuun lopulla alustavasta ratkaisusta tilinpäätöskiistaan, jossa kiinalaisyhtiöitä on uhannut poistaminen Yhdysvaltojen pörsseistä, jos ne eivät anna tilinpäätöstietojaan yhdysvaltalaisviranomaisten tarkistettaviksi. Yhdysvaltalaisviranomiset eivät vielä ole päässeet aloittamaan tarkistuksia, joten on yhä epäselvää, uhkaako yhtiöitä pörssistä poistaminen. Muilta osin maiden väliset jännitteet ovat kiristyneet Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosin vierailtua Taiwanilla ja Yhdysvaltojen julkaistua uusia toimia Kiinan korkean teknologian kehityksen hillitsemiseksi.

Tilinpäätöskiista on noussut akuutiksi Yhdysvalloissa listautuneille kiinalaisyrityksille. Kolmen vuoden takaraja lähestyy vuonna 2020 hyväksytyssä laissa, joka vaatii pääsyn tarkastamaan yritysten tilinpäätöstietoja (ks. BOFIT Viikkokatsaus 50/2020). Kiinan sääntöjen mukaan tilintarkastusraportit ovat luottamuksellisia ja ne tulee säilyttää Kiinassa. Maiden välillä on käyty neuvotteluita aiheesta jo vuosikymmeniä. Nyt aikaansaadun sovun myötä yhdysvaltalaisviranomaiset voivat aloittaa tilintarkastusyritysten tarkastukset Manner-Kiinassa ja Hongkongissa tässä kuussa. Tarkastettavia yrityksiä on 16. Valmista pitäisi tulla jo marraskuuhun mennessä, jotta viranomaisilla on aikaa päivittää arvionsa ennen ensi vuoden takarajaa. Vielä on epäselvää, onnistutaanko tässä.

Mahdollinen poisto Yhdysvaltojen pörsseistä koskettaa viranomaisten mukaan lähes 170 kiinalaisyritystä. Aiemmin elokuussa viisi suurta valtio-omisteista yhtiötä (Chalco, China Life, PetroChina, Shanghai Petrochemical ja Sinopec) ilmoittivat vapaaehtoisesti poistuvansa New Yorkin pörssistä. Maaliskuussa yhdysvaltalaispörsseissä (New York ja NASDAQ) oli listattuna yhteensä 261 kiinalaisyritystä. Osalla näistä on kuitenkin tilintarkastusyritys Kiinan ulkopuolella ja yhdysvaltalaisviranomaisilla on pääsy niiden tietoihin, joten niitä ei uhkaa kaupankäynnin keskeyttäminen. Tilinpäätöskiistat, teknologian vientirajoitukset sekä kasvaneet jännitteet maiden välillä ovat laskeneet Amerikassa noteerattujen kiinalaisyritysten pörssikursseja.

Yhdysvallat on viime kuukausina kiristänyt teknologian vientirajoituksia Kiinaan. Elokuussa se lisäsi seitsemän uutta ilmailu- ja puolijohdealan kiinalaisyritystä teknologian vientikieltolistalle (nk. entity list) kansalliseen turvallisuuteen perustuen. Aiemmin heinäkuussa listalle lisättiin viisi kiinalaisyhtiötä. Ne olivat ensimmäiset, joiden perusteena oli Venäjän sotateollisuuden tukeminen. Lehtitietojen mukaan mikropiirien vientirajoituksia on myös tiukennettu koskemaan yhä laajempaa osaa korkean teknologian siruista.

Yhdysvallat hyväksyi elokuussa myös uuden asetuksen oman mikrosirutuotantonsa ja -tutkimuksensa kehittämiseksi (Chips and science act). Mittavan rahoituspaketin toivotaan houkuttelevan uusia alan investointeja Yhdysvaltoihin. Asetus on myös suunnattu hillitsemään Kiinan kehitystä, sillä yritykset voivat saada sen puitteissa rahoitusta ainoastaan, jos ne luopuvat kymmeneksi vuodeksi korkean teknologian puolijohdeteollisuusinvestoinneista Kiinassa.

Myöskään kauppakiista maiden välillä ei osoita lientymisen merkkejä. Yhdysvalloissa on käynnissä presidentti Trumpin aikaisten vuosien 2018–19 tullikorotusten tarkastelu, mutta suurin osa korotuksista on yhä voimassa. Yhdysvalloissa keskusteltiin joidenkin tullien alentamisesta kotimaan inflaation hillitsemiseksi, mutta lehtitietojen mukaan suunnitelmista on luovuttu. Samoin Kiinan yhdysvaltalaistuotteille asettamat tullikorotukset on pidetty voimassa.

Yhdysvalloissa listattujen kiinalaisyritysten (S&P/BNY Mellon) kurssikehitys on ollut heikkoa verrattuna Yhdysvaltojen (S&P 500) tai Manner-Kiinan (CSI 300) yleisindeksiin.

202236_k3.png
Lähteet: Macrobond ja BOFIT.