BOFIT Viikkokatsaus 2022/20

Kiinalaisyritysten ulkomaiset investoinnit eivät viime vuonna piristyneet



UNCTADin tilastojen mukaan maailman suorien sijoitusten arvo oli runsaat 1 700 mrd. dollaria vuonna 2021. Se oli 77 % enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin investointeja tehtiin koronapandemian vuoksi historiallisen vähän. Kiinaan tehdyt suorat sijoitukset ovat kuitenkin kasvaneet koko pandemian ajan. Kiinan kauppaministeriön tilastojen mukaan Kiinaan suuntautui suoria sijoituksia viime vuonna yhteensä noin 173 mrd. dollaria eli 16 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2022 tammi-huhtikuun aikana suoria sijoituksia on virrannut Kiinaan jo lähes 75 mrd. dollarin edestä eli 26 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kiinan kauppaministeriön mukaan Kiinan suorien sijoitusten arvo muualle maailmaan oli viime vuonna 114 mrd. dollaria eli 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Mericsin selvityksen mukaan Eurooppaan (EU-27 ja Iso-Britannia) suuntautuneet suorat sijoitukset sen sijaan kasvoivat kolmanneksen ja niiden arvo oli 10 mrd. euroa. Iso osa kasvusta oli peräisin yhdestä suuresta, 3,7 mrd. euron sijoituksesta Alankomaihin. Investointeja tehtiin paljon myös Iso-Britanniaan, Saksaan ja Ranskaan. Sijoitukset keskittyivät erityisesti autoteollisuuden akkutuotantoon, terveysteknologiaan sekä tieto- ja viestintäteknologiaan. Suomeen tehtiin Kiinasta viime vuonna yksi suuri, 560 milj. euron investointi, kun Shenzhen Mindray osti turkulaisen bioteknologiayritys HyTest Invest Oy:n. Toukokuussa 2022 Suomessa ilmoitettiin uudesta suuresta, lähes 400 milj. euron kiinalaisinvestoinnista. Vantaalla pääkonttoriaan pitävä puolijohdeteollisuudelle piikiekkoja valmistava Okmetic aikoo uuden tehdasrakennuksen myötä kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa.

China Global Investment Tracker (CGIT) tilastoi Kiinasta ulkomaille tehdyt yli 100 milj. dollarin investoinnit. Näiden suurinvestointien arvo oli viime vuonna 42 mrd. dollaria. Se oli suurin piirtein yhtä paljon kuin vuotta aiemmin, mutta lähes 60 % vähemmän kuin ennen koronapandemiaa. Valtaosa investoinneista suuntautui energia- ja kuljetussektoreille. Yhdysvaltoihin meni kiinalaisinvestointeja 1,1 mrd. dollarin arvosta eli vain murto-osa EU-maihin ja Isoon-Britanniaan tehdyistä investoinneista (yhteensä 9,8 mrd. USD).

Kiinalaisinvestointien yleisen vähenemisen taustalla on investointien ja pääomien ulosvirtauksen tiukempi sääntely Kiinassa sekä kiinalaissijoitusten tiukentunut valvonta etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Kiinalaisyritysten investointihalukkuutta voi vaimentaa myös taloustilanteen heikentyminen ja edelleen pandemian vuoksi voimassa olevat tiukat matkustusrajoitukset. Kauppaministeriön tilastot tosin osoittavat, että kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa kiinalaisyritykset tekivät suoria sijoituksia 27 mrd. dollarilla, mikä oli 9 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kiinalaisyritykset tekivät viime vuonna vain vähän isoja investointeja ulkomaille

202220_k2.png

Lähteet: China Global Investment Tracker ja BOFIT.