BOFIT Viikkokatsaus 2022/14

Kiinan CIPS-maksujärjestelmän käyttö kasvoi viime vuonnakin nopeasti



Kiinan keskuspankin mukaan juanin kansainvälisiä maksuja välittävässä CIPS-maksujärjestelmässä (Cross-border International Payment System) siirrettiin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes 15 000 maksua päivässä. Rahaa niissä liikkui 343 mrd. juania päivässä. Välitettyjen maksujen kappalemäärä kasvoi noin 30 % vuotta aiemmasta ja arvo noin 50 %. Sekä määrän että arvon kasvuvauhdit olivat samaa luokkaa kuin vuonna 2020. CIPS-maksuista julkaistaan vain niukasti tietoja, mutta kasvua ovat vauhdittaneet ainakin Hongkongin ja Manner-Kiinan välisiin pääomaliikkeisiin tehdyt vapautukset, kuten stock ja bond connect -ohjelmat.

CIPS-maksujärjestelmä otettiin käyttöön syksyllä 2015. Järjestelmän ensisijainen tarkoitus on tukea juanin kansainvälistä käyttöä helpottamalla juanmääräisten maiden rajat ylittävien maksujen kulkua. Nykymuodossaan järjestelmässä välitetään ainoastaan juanmaksuja. Järjestelmässä on mukana suoria ja epäsuoria jäsenpankkeja. Suoraan järjestelmässä mukana olevat pankit toimivat keskuksina, joiden kautta epäsuorasti liittyneiden pankkien maksut kulkevat.

CIPS-maksujärjestelmän verkkosivujen mukaan maaliskuun 2022 lopussa suoria jäsenpankkeja oli 76 kappaletta. Näistä 26 on Kiinassa toimivia kiinalaispankkeja tai maksujen välitysyhtiöitä, 35 kiinalaispankkien ulkomaisia tytärpankkeja ja 13 kansainvälisten pankkien kiinalaisia tytärpankkeja. Näiden lisäksi Hongkongin rahaviranomaisen ylläpitämä maksujen selvitysjärjestelmä on järjestelmän suora jäsen. Ulkomailla suoria jäseniä (eli kiinalaispankkien ulkomaisia tytärpankkeja) on kaikissa tunnetuissa kansainvälisissä rahoituskeskuksissa, mutta myös sellaisissa maissa kuin Laos, Unkari, Venäjä ja Sambia. Epäsuoria jäseniä oli maaliskuun lopussa 1 228 kappaletta yhteensä 104 maassa. Valtaosa pankeista on Kiinassa (542) tai muualla Aasiassa (404). Euroopassa epäsuoria jäsenpankkeja on 169, Afrikassa 44, ja muualla maailmassa 69.

Kansainvälisiä pankkien maksutietoja välittävän SWIFTin mukaan juan oli helmikuussa maailman 5. käytetyin valuutta reilun 2 prosentin osuudella. Osuus ehti käväistä tammikuussa jo 3 prosentissa. CIPS ja SWIFT ovat luonteeltaan erilaisia järjestelmiä. CIPS on rakennettu rahan liikuttamiseen, kun taas SWIFTissä liikkuu vain tietoja maksuista pankkien välillä, eikä rahaa. Itse asiassa CIPS-järjestelmässä käytetään laajasti SWIFT-järjestelmää maksutietojen välittämiseen. Esimerkiksi kaikki järjestelmässä mukana olevat venäläiset pankit ovat CIPSin epäsuoria jäseniä ja viestivät järjestelmän kautta välitettävistä maksuista SWIFTin avulla.

Kiinan kansainvälisten juanmaksujen järjestelmän (CIPS) käyttö nopeassa kasvussa

202214_k3.png

Lähteet: CIPS, Kiinan keskuspankki ja BOFIT.