BOFIT Viikkokatsaus 2022/11
Venäjällä on rajoitettu pääomaliikkeitä ruplan heikentymisen hillitsemiseksi
Koska pakotteet rajoittavat Venäjän keskuspankin mahdollisuuksia käyttää valuuttavarantoaan ruplan kurssin tukemiseen, venäläiset vientiyritykset on määrätty vaihtamaan 80 % saamistaan valuuttatuloista rupliksi. Määräys lisää valuutan tarjontaa Moskovan valuuttapörssissä etenkin vientihintojen noustua. Siitä huolimatta markkinoilla tehdään aiempaa vähemmän kauppoja ja siksi ruplan markkinakurssi on vaihdellut huomattavasti.
Valuuttapaon estämiseksi valuutan vientiä maasta on rajoitettu merkittävästi, eikä rupla tällä hetkellä ole vapaasti vaihdettava valuutta. Käytännössä käteistä ulkomaanvaluuttaa ei saa viedä maasta, ja tilisiirrot ulkomaille ovat mahdollisia vain hyvin rajoitetusti. Kaikki merkittävät liiketoimet ”epäystävällisten maiden” edustajien kanssa on hyväksytettävä etukäteen hallituksen asettamassa komiteassa. Tämä koskee mm. yritysten ulkomaisten velkojen korkojen ja lyhennysten maksuja.
Yritysten ja pankkien markkina-arvon määrittely on liki mahdotonta, sillä Moskovan pörssin arvopaperimarkkina on ollut suljettuna jo kolmatta viikkoa. Keskuspankin ilmoituksen mukaan kaupankäynti pysyy jäissä vielä ainakin tämän viikon. Taustalla lienee aiheellinen huoli siitä, että markkinoilla olisi runsaasti halukkaita myyjiä muuta ei ostajia.
Venäjän keskuspankki on muuttanut hieman ruplan virallisen dollarikurssin laskentatapaa, ja nyt kurssi lasketaan koko pörssipäivän aikana tehdyistä kaupoista. Virallinen dollarikurssi on heikentynyt kolmessa viikossa noin 35 %. Venäjän keskuspankin julkaisema ruplan eurokurssi lasketaan jatkossakin virallisen ruplan dollarikurssin ja dollarin eurokurssin avulla. Euroopan keskuspankki ei toistaiseksi noteeraa ruplan euromääräistä kurssia lainkaan.
Ruplan dollarikurssi on heikentynyt sodan aikana merkittävästi
Lähde: Reuters.