BOFIT Viikkokatsaus 2022/10
Koronatartunnat lisääntyneet Manner-Kiinassa ja Hongkongissa
Kiinan terveysviranomainen raportoi päivittäisten tartuntojen ylittäneen tällä viikolla yli viidensadan, mikä on eniten sitten vuoden 2020 maaliskuun, vaikka maan 1,41 miljardin väkilukuun suhteutettuna yhä hyvin vähän. Koronaepidemian alkaessa tammi-helmikuussa 2020 päivittäisiä tartuntoja oli keskimäärin parisen tuhatta. Yhtään koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta ei ole raportoitu sitten viime vuoden tammikuun.
Tartuntoja on pyritty pitämään kurissa tiukoilla rajoitustoimenpiteillä (zero-covid). Rajoituksia on muutettu enemmän kohdennetuiksi, mutta tälläkin hetkellä osassa Kiinaa on paikallisia ulkonaliikkumisrajoituksia (mm. Pekingissä, Shandongissa ja Jilinissä). Myös tehtaita, kouluja ja yleisiä tiloja on pidetty joillain alueilla suljettuna. Viime aikoina Kiinassakin on alettu keskustella rajoituspolitiikan mahdollisesta höllentämisestä ja siitä, miten maa voisi pyrkiä elämään viruksen kanssa. Kuitenkaan esim. ulkomaanmatkustusta ei odoteta avattavan vielä pitkään aikaan.
Manner-Kiinan rokotekattavuus on hyvä, vaikkakaan se ei ole jakautunut tasaisesti alueittain. Helmikuun lopulla yli 85 % väestöstä oli saanut kaksi rokotetta ja 38 % kolmannen tehosterokotteen. Kiina ei ole hyväksynyt länsimaisia mRNA -rokotteita, vaan käyttää kiinalaisvalmisteisia rokotteita, joiden tehon esimerkiksi delta- ja omikronmuunnoksia vastaan on arvioitu olevan heikompi. Kiinassa on kehitteillä omia mRNA-rokotteita.
Hongkongin koronatilanne on riistäytynyt nopeasti käsistä. 7,4 miljoonan asukkaan alueella päivittäiset koronatartunnat ylittivät maaliskuussa 50 000 ja kuolemantapaukset kahdensadan. Tätä kevättä ennen Hongkong oli onnistunut pitämään tartunnat hyvin vähäisinä (päivittäiset tartunnat keskimäärin muutamissa kymmenissä) mm. tiukan koronarajoituspolitiikan ja maahantulokaranteenien avulla. Hongkongissa on saatavilla kiinalaisrokotteen lisäksi Pfizer-BioNTechin mRNA-rokotetta, mutta rokotekattavuus on suhteellisen matala. Maaliskuun alussa noin 70 % väestöstä oli saanut kaksi rokotta ja noin neljännes kolmannen. Erityisesti iäkkään väestön rokotekattavuus on huono.
Hongkong on asettanut hyvin tiukkoja kokoontumisrajoituksia ja kaikki alueen asukkaat aiotaan testata kolmeen kertaan maaliskuussa. Myös sairaalakapasiteettia yritetään nopeasti kasvattaa. Koronatilanteen nopean heikkenemisen arvioidaan vaikuttavan myös talouskehitykseen. Talouden tukemiseksi Hongkong mm. jälleen tänä vuonna jakaa kulutusseteleitä asukkailleen. Tästä huolimatta jotkin ennustelaitokset ovat jo leikanneet odotuksiaan Hongkongin talouskasvusta huomattavasti ja osa odottaa tälle vuodelle taantumaa.
Koronatartunnat sekä Manner-Kiinassa että Hongkongissa ovat suurimmillaan viimeiseen kahteen vuoteen
Lähteet: Kiinan terveysvirasto, Johns Hopkinsin yliopisto, CEIC ja BOFIT.