BOFIT Viikkokatsaus 2022/10
Venäjälle asetetut pakotteet vaikuttavat myös Kiinaan
Venäjän hyökättyä laittomasti Ukrainaan Kiina on poliittisissa julkilausumissaan pyrkinyt tasapainoilemaan osapuolien välillä. Se ei ole virallisesti tuominnut Venäjän hyökkäystä, mutta on samalla peräänkuuluttanut Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta. Valtion tiukasti kontrolloimassa kiinalaismediassa vaaka on kallistunut pääasiassa Venäjän puolelle. Kiina on luvannut toimia välittäjänä Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa, mutta toistaiseksi asia ei näytä edenneen.
Venäläispankeille asetetut pakotteet ja seitsemän pankin sulkeminen kansainvälisestä SWIFT maksutietojen välitysjärjestelmästä heijastuvat myös kiinalaispankkien toimintaan. Uhkana on, että Yhdysvallat ulottaa pakotteet myös niitä rikkoviin ulkomaisiin pankkeihin, mikä tarkoittaisi pääsyn estymistä Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoille ja dollareihin. Suurista kiinalaispankeista ICBC ilmoitti heti lopettavansa dollarimääräisten remburssien (letter of credit) myöntämisen Venäjän-kauppaan. Rembursseja on käytetty laajasti maiden välisessä raaka-ainekaupassa. Myös Bank of China on ilmoittanut keskeyttävänsä Venäjään liittyvää rahoitustaan. Muutoin pankit ovat kommentoineet asiaa hyvin niukasti. Osa Yhdysvaltojen venäläispankeille asettamista pakotteista astuu voimaan vasta 26.3.
Maksuliikenteen vaikeutuminen kiinalais- ja venäläispankkien välillä heijastuu suoraan kauppaa käyviin yrityksiin. Jotkut kiinalaiset yritykset ovatkin ilmoittaneet raaka-ainekaupan hankaloituneen viitaten dollarimääräisen remburssikaupan keskeytymiseen. Pakotteet yhdessä ruplan romahduksen kanssa on uutistoimisto Financial Timesin mukaan vähintään puolittanut kiinalaisten älypuhelimien viennin Venäjälle. Monet kansainväliset laivausyritykset ovat lopettaneet Venäjän-liikenteen ja jotkut eurooppalaiset satamat, kuten Hampuri, eivät käsittele lainkaan kontteja Venäjälle tai Venäjältä. Tämä hankaloittaa tuntuvasti kaupankäyntiä myös Kiinan ja Venäjän välillä. Kauppapolitiikan puolella Kiina päätti purkaa sodan alkupäivänä 24.2. venäläisen viljan tuontikiellon. Ulkomaankaupan kehityksen tarkemmat tiedot saadaan vasta viiveellä.
Maailmanpankin vanavedessä myös Kiina-vetoinen Aasian infrastruktuuri-investointipankki AIIB kertoi viime viikolla keskeyttävänsä Venäjään ja Valko-Venäjään liittyvän toiminnan. Pankki oli myöntänyt vuosina 2019 ja 2020 yhteensä 800 milj. dollarin lainat Venäjälle ja käsittelyvaiheessa on 300 miljoonan dollarin laina. Valko-Venäjälle käsittelyssä oli kaksi lainaa, joiden yhteisarvo on noin 200 milj. euroa. Myös BRICS-maiden investointipankki The New Development Bank kertoi keskeyttävänsä uusien lainojen myöntämisen Venäjälle.
Kiinassa markkinat näyttävät reagoineen viime viikkoina, joskin kehitykseen ovat vaikuttaneet myös muut tekijät kuten Kiinan paheneva koronatilanne. Viime viikolla alkanut pörssikurssien lasku on jatkunut tällä viikolla ja pääindeksit ovat nyt Shanghaissa 7 %, Shenzhenissä 9 % ja Hongkongissa 12 % matalammat kuin ennen sotaa. Juanin valuuttakurssi on pidetty dollariin nähden vakaana. Uutistoimisto Bloombergin laskelmien mukaan helmikuussa ulkomaiset sijoittajat myivät pois kiinalaisia velkakirjaomistuksiaan enemmän kuin koskaan ennen. Ei kuitenkaan ole tiedossa, miten suuri osa myynneistä on tapahtunut Venäjän laittoman hyökkäyksen jälkeen.
Myös raaka-aineiden hinnat ovat Kiinassa nousseet maailmanmarkkinahintojen mukana. Käytössä olevan mekanismin mukaan raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nousu välittyy myös bensapumpuille ja Kiinassakin polttoaineiden hinnat hipovat ennätystasoja. Mekanismin mukaan polttoainehinnat tullaan kuitenkin käytännössä jäädyttämään, jos raakaöljyn maailmanmarkkinahinta nousee yli 130 dollariin tynnyriltä. Eilen (9.3.) kansallinen uudistus- ja kehityskomissio (NDRC) kehotti suuria valtion öljynjalostajia pysäyttämään polttoaineiden viennin huhtikuuksi polttoaineiden saatavuuden turvaamiseksi.
Myös Manner-Kiinassa ja Hongkongissa pörssi-indeksit ovat laskeneet viime viikkoina
Lähteet: Shanghain, Shenzhenin ja Hongkongin pörssit, Macrobond ja BOFIT.